Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţiile meselor de Ramadan, incluse în patrimoniul UNESCO

ro

06 Dec, 2023 16:33 745 Marime text

UNESCO a validat miercuri înscrierea "tradiţiilor socioculturale" ale iftarului - masa de seară luată de musulmani în timpul postului de Ramadan - în patrimoniul imaterial al omenirii, la cererea Azerbaidjanului, Iranului, Uzbekistanului şi Turciei, informează AFP.

Iftar face parte dintre tradiţiile comunitare a căror importanţă a fost recunoscută de Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit începând de luni la Kasane, în Botswana.


Ce este iftar 

"Iftar (denumit şi 'eftari' sau 'iftor' în ţările vizate) se desfăşoară la musulmani la apusul soarelui în timpul lunii Ramadanului, după ce au fost îndeplinite toate ritualurile religioase şi ceremoniale", au explicat reprezentanţii UNESCO.


Marcând întreruperea postului, "el ia adeseori forma unor reuniuni sau a unor mese, consolidând legăturile familiale şi comunitare şi promovând întrajutorarea, solidaritatea şi schimburile sociale", a adăugat această agenţie culturală din cadrul ONU.

UNESCO subliniază că practicarea iftarului "se transmite în general în sânul familiilor" şi că "tinerii şi copii primesc adeseori sarcina de a pregăti preparatele culinare în timpul acestor mese tradiţionale".



Sursa: Agerpres.ro. 


Citește și:

ARBDD16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii