Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miting de solidaritate cu presupusul terorist Beke Istvan, aflat în arest

ro

05 Dec, 2015 21:46 1924 Marime text
 
Circa o mie de persoane au participat, la Târgu Secuiesc, la un nou miting de solidaritate cu Beke Istvan Attila, arestat sub acuzaţia că voia să confecţioneze un dispozitiv exploziv pe care să-l detoneze de Ziua Naţională.
 
Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a fost prezent, astăzi, la miting. El a declarat că terorismul maghiar este inexistent şi că "actele de terorism care au avut loc, de-a lungul vremii, în România, au fost orchestrate de cercurile securiste ca să creeze tensiuni între români şi maghiari". El consideră că tot ce s-a întâmplat în Târgu Secuiesc are legătură cu criza politică din România.
 
Cele aproximativ o mie de persoane au participat pentru a patra zi, consecutiv, la un astfel de miting de solidaritate cu Beke Istvan Attila. Participanţii la miting s-au adunat după ora 16.00, cu lumânări aprinse în mâini, în Piaţa Gabor Aron, din Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, după ce s-au mobilizat pe reţelele de socializare.
 
Ei au scandat numele lui Beke Istvan Attila, dar şi "Lăsaţi-l în libertate, nu suntem terorişti”, "Puneţi-l în liberatte”, "Beke Istvan e nevinovat”, după care au plecat, în coloană, mai întâi către Primăria Târgu Secuiesc, apoi către sediul Poliţiei, către Judecătorie şi Parchet.
 
Unul dintre participanţi a trântit de pământ un flacon din plastic umplut cu mălai, şi a strigat: "Aici este bomba”. De asemenea, participanţii la miting au strigat, în repetate rânduri: "Mass-media românească este minicnoasă”, "SRI este mincinos” şi "Cine este maghiar, este cu noi”, "Cine este secui să vină cu noi”. Mitingul nu a fost autorizat.
 
Beke Istvan, acuzat de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive, este în arest preventiv, dar decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, contestaţia urmând să fie judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Anchetatorii au găsit la percheziţiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.
 
Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive şi dispozitivele atunci când au avut loc percheziţiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziţie şi cu acţionare de la distanţă, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.
 
Bărbatul amenajase şi un poligon de tragere, însă nu au fost găsite şi arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziţii şi aproximativ 400 de articole pirotehnice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii