Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis, îndemnat să graţieze doi etnici maghiari aflaţi în închisoare pentru tentativă de atac cu bombă

ro

31 Jul, 2018 21:53 1765 Marime text

Preşedintele organizaţiei Consiliul pentru Demnitate Umană (HDC), Zoltan Lomnici, i-a cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să graţieze doi etnici maghiari din Transilvania aflaţi în închisoare pentru tentativă de atac cu bombă, transmite marţi MTI.

Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila erau membri ai autointitulatei 'Mişcări de Tineret 64 de Comitate' (HVIM) din Transilvania. Cei doi au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare pentru ceea ce autorităţile române au considerat a fi o încercare de a detona o încărcătură explozivă artizanală la parada de Ziua Naţională a României pe 1 Decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc, adaugă agenţia de presă ungară.

Sentinţa 'a fost extrem de problematică', a spus Zoltan Lomnici într-o conferinţă de presă marţi la Budapesta. El a adăugat că le-a 'promis rudelor' celor doi tineri să ridice la nivel internaţional problema sentinţei 'nefondate, care are ca scop doar intimidarea maghiarilor din Transilvania'.

Zoltan Lomnici şi parlamentarul ungar Istvan Bajkai, membru al partidului FIDESZ, au promis că vor angaja şi un avocat în acest sens. Bajkai a spus că probele din acest caz nu indică infracţiuni legate de terorism.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat, în data de 4 iulie, la 5 ani de închisoare, pe Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, membri ai grupării 'Mişcarea de Tineret 64 de Comitate' (HVIM) din Transilvania, în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, din 2015.

ÎCCJ a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a schimbat încadrarea juridică a faptei din "atentat împotriva unei colectivităţi", în instigare, în baza art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, în cazul lui Beke Istvan Attila.

În prima instanţă, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, la 10 luni şi 8 zile, respectiv 11 luni şi 6 zile închisoare cu executare.

Sursă: AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii