Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presupuşii terorişti ai României rămân în arest Interceptări- "ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună"

ro

31 Dec, 2015 10:05 2116 Marime text
Ieri, liderul Mişcării de Tineret "64 de Comitate"  Transilvania, Zoltán Szőcs  a fost reținut.
Infracţiunile pentru care liderul mişcării extremiste este acuzat de către DIICOT sunt instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explosive.

Reamintim că Beke Istvan Attila, membru al aceleaşi formaţiuni extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” şi care se află deja în arest, a primit mai multe ordine de la liderul grupării, printre care detonarea unei bombe în judeţul Covasna.

 Zoltán Szőcs este  acuzat că ar fi instigat la confecţionarea de dispozitive explozive în Secuime, unul dintre acestea urmând să fie detonat chiar de Ziua Naţională a României. Extremistul a fost ridicat ieri din locuinţa sa şi adus la Bucureşti unde a fost audiat mai bine de 4 ore. Acesta a ieșit încătușat de la audieri și urmează să se prezinte astăzi în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
 
Procurorii DIICOT susţin că Zoltán Szőcs le-a trasat membrilor grupării 64 de Comitate sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate, unul dintre acestea urmând să fie detonat în judeţul Covasna, de Ziua Naţională a României.

Aşa că anchetatorii au făcut mai multe percheziţii la locuinţa acestuia din Covasna, pe care o deţine împreună cu concubina sa, fiica primarului comunei Breţcu din judeţ. De acolo, procurorii au ridicat cărţi ale criminalului de război Albert Wass, dar şi extrase uluitoare din jurământul mişcării. 

Potrivit interceptărilor depuse la dosar,  20 de dispozitive explozive ar fi trebuit să fie montate în timpul defilării, iar acestea urmau să fie declanşate simultan, „să producă mult fum” şi să provoace panică.

De altfel, potrivit procurorilor, în momentul în care liderul grupării i-ar fi instigat pe membrii mişcării să confecționeze un dispozitiv exploziv pe care să îl detoneze în public, Beke Istvan, extremistul arestat în urma incidentului de pe 1 decembrie, a răspuns "facem". 

Vă închipuiți, tocmai când defilează......trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan....ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună.....parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi Să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..”, potrivit interceptărilor.


Despre mişcarea extremistă
Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte. Beke Istvan Attila e membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria.



Sursă foto: digi24.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii