Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța analizează cererea de eliberare a bărbatului acuzat că ar fi vrut să detoneze o bombă de Ziua României – 2015

ro

24 Feb, 2021 00:00 1375 Marime text
  • Procurorii DIICOT susţin că bărbatul ar fi intenţionat să detoneze, în public, un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015.

Judecătoria Medgidia a respins cererea privind liberarea condiţionată a lui Istvan Attila, membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, condamnat, în 2018, de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, la cinci ani de închisoare pentru acte de terorism. În continuare, Judecătoria Medgidia a stabilit ca propunerea sau cererea de liberare condiționată va putea fi reînnoită după data de 25 mai 2021.

Procurorii DIICOT susţin că individul ar fi intenţionat să detoneze, în public, un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie“.

Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Tribunalul Constanța.

Primul termen al contestației a fost stabilit pentru ieri, 23 februarie 2021, când magistrații au decis amânarea cauzei.

Potrivit DIICOT, prin actul de sesizare s-a reţinut că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetățeni străini și cu dublă cetățenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naționalist-extremiste ungare „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate“ – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilități fizice, în vederea inițierii de acțiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste și revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizații iredentiste (refacerea „Ungariei Mari“).

„Astfel, la data de 10.10.2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii organizațiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, inculpatul Szocs Zoltan – președinte al HVIM Transilvania, i-a trasat inculpatului Beke Istvan Attila, președinte al organizației Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecționa un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în data de 1 Decembrie 2015, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naționale a României.

Inculpatul Szocs Zoltan l-a determinat pe inculpatul Beke Istvan Attila să-și asume în fața șefului ierarhic pe linie de organizație HVIM executarea acțiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor și instrumentelor necesare confecționării unui astfel de dispozitiv“, potrivit DIICOT.


Citește și

Istoricul „atentatelor“ din Constanţa
Cum recunoşti un terorist. Tehnica, pusă la dispoziţie gratis de SRI (galerie foto + video)


Klaus Iohannis, îndemnat să graţieze doi etnici maghiari aflaţi în închisoare pentru tentativă de atac cu bombă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii