Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:59 05 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, a murit

ro

17 Mar, 2016 10:45 913 Marime text
Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, s-a stins din viaţă, la vârsta de 91 de ani, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu".
 
Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare. A publicat peste 50 de volume în România, care au fost traduse în mai multe limbi din Europa. Din 1993, a devenit membru corespondent al Academiei Române, în anul 2001, fiind ales membru titular al Academiei.

„Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, s-a stins din viață astăzi, 17 martie 2016. Profesorul Solomon Marcus a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius în anul 2005.
Viitorul profesor și academician s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău, în casa cu opt copii a unui croitor; a terminat școala primară și liceul în orașul natal, clasificându-se primul la examenul de bacalaureat din 1944. În liceu era pasionat de poezie. Descoperă, la 19 ani, frumusețea matematicii, via geometriile neeuclidiene, și, fără să uite poezia și literatura, se dedică studiului matematicilor, la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității București, unde termină studiile în cadrul secției de matematică în 1949, cu diploma de merit. Spunea undeva profesorul Marcus: “…Mi-am luat diploma în matematică, cu intuiția că matematica este deopotrivă o știință și o artă, descoperire și invenție, rigoare și mister, silogism și revelație. Nu a fost o ruptură de poezie, ci o perfectă continuitate. Am crezut că trebuie să împart cu ceilalți această descoperire și m-am decis sa acord atenție explicării naturii intime a matematicii către oameni.”
În 1956, Dl. Solomon Marcus a devenit doctor în matematică, iar în 1968 a obținut docența în științe. Din 1950, a urcat treptele carierei universitare, începând cu treapta de asistent la Facultatea de Matematică și Fizică din București, apoi lector (1955), conferențiar (1964), profesor (1966), profesor consultant (1991). Ales membru corespondent în 1993, devine membru titular al Academiei Române în anul 2001.
Peste o mie de citări ale articolelor de analiză matematică publicate de Solomon Marcus, aparținând la aproape 300 de autori (între care se află nume celebre în matematică mondială) și publicate în 70 de reviste de matematică și câteva zeci de monografii sunt mărturie a interesului suscitat de rezultatele sale în lumea științelor exacte“, se arată intr-un comunicat transmis de
prof. univ. dr. Wladimir-Georges Boskoff din cadrul Universităţii Ovidius.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii