Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:37 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Academicianul Solomon Marcus, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”, patru ani de la trecerea în neființă

ro

17 Mar, 2020 00:00 1868 Marime text

Matematicianul Solomon Marcus, membru titular al Academiei Române (din anul 2001, după ce opt ani fusese membru corespondent), se stingea din viață, la vârsta de 91 de ani, pe data de 17 martie 2016, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu“.
 
Profesorul Solomon Marcus a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius în anul 2005. Autor a numeroase studii interdisciplinare, Solomon Marcus a publicat peste 50 de volume în România, care au fost traduse în mai multe limbi din Europa.
 
Pe 17 martie 2016, când unul dintre fondatorii disciplinelor lingvistica și poetica matematicii trecea în neființă, Universitatea „Ovidius” din Constanța îi omagia personalitatea, transmițând redacției ZIUA de Constanța un mesaj:
 
„Viitorul profesor și academician s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău, în casa cu opt copii a unui croitor; a terminat școala primară și liceul în orașul natal, clasificându-se primul la examenul de bacalaureat din 1944. În liceu era pasionat de poezie. Descoperă, la 19 ani, frumusețea matematicii, via geometriile neeuclidiene, și, fără să uite poezia și literatura, se dedică studiului matematicilor, la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității București, unde termină studiile în cadrul secției de matematică în 1949, cu diploma de merit.
Spunea undeva profesorul Marcus: «…Mi-am luat diploma în matematică, cu intuiția că matematica este deopotrivă o știință și o artă, descoperire și invenție, rigoare și mister, silogism și revelație. Nu a fost o ruptură de poezie, ci o perfectă continuitate. Am crezut că trebuie să împart cu ceilalți această descoperire și m-am decis sa acord atenție explicării naturii intime a matematicii către oameni».
 
În 1956, dl Solomon Marcus a devenit doctor în matematică, iar în 1968 a obținut docența în științe. Din 1950, a urcat treptele carierei universitare, începând cu treapta de asistent la Facultatea de Matematică și Fizică din București, apoi lector (1955), conferențiar (1964), profesor (1966), profesor consultant (1991). Ales membru corespondent în 1993, devine membru titular al Academiei Române în anul 2001.
 
Peste o mie de citări ale articolelor de analiză matematică publicate de Solomon Marcus, aparținând la aproape 300 de autori (între care se află nume celebre în matematică mondială) și publicate în 70 de reviste de matematică și câteva zeci de monografii sunt mărturie a interesului suscitat de rezultatele sale în lumea științelor exacte”.
 
Premii și onoruri
 
Premiul „Timotei Cipariu" al Academiei Române (1964).
Premiul „Gh. Lazăr" al Academiei Române (1967).
Marele Premiu al Academiei Orient-Occident, Curtea de Argeș, 2003.
Premiul revistei Cuvântul pe anul 2007 pentru eseu și critică literară.
Marele Premiu „George Bacovia" acordat la Gala Premiilor Ateneu, Bacău, 2011.
Diploma de excelență și Premiul Centrului de cultură „George Apostu", Bacău, 2011.
Premiul de Excelență pentru întreaga activitate decernat la Gala „Comunicații mobile", ediția a IX-a, 2012.
Premiul special la Gala „Oamenii Timpului", Iași, 2015.
Laureat la capitolul Cariere „pentru că este cel mai iubit dintre academicieni", la Gala revistei Foreign Policy, București, 2016.
Premiu al Fundației Templeton (USA).
 
A fost membru al Clubului de la Roma.
A fost decorat de Majestatea sa Regele Mihai I cu decorația Nihil Sine Deo (2011).
În 2000, i s-a conferit Ordinul Național Serviciul Credincios in grad de Comandor,
În 2011, Ordinul Național Serviciul Credincios in grad de Mare Ofițer.
În 2015, Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Academicianul Solomon Marcus a fost înmormântat cu onoruri militare.
Cetățean de onoare al municipiului Iași, Botoșani, Bacău.
 
Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova (1999), al Universității „Vasile Alecsandri" din Bacău (2003), al Universității din Petroșani (2003), al Universității „Ovidius" din Constanța (2005), al Universității de vest Timișoara (2009), al Universității „Apollonia" din Iași (2013), al Universității „Agora" din Oradea (2015).
 
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești  
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română.
 
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
 
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Citește și:
 
Cotidianul ZIUA de Constanța, prezent la vernisajul de la Biblioteca Academiei Române Ecouri la o expoziție-document despre istoria presei românești (galerie foto)

#DobrogeaAcademică Academicianul Constantin Năstăsescu, profesorul care a „marcat” generații, împlinește 77 de ani (documente)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii