Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsurile de rezoluție Societatea de asigurări Carpatica Asig, cu un picior în groapă?

ro

25 Jan, 2016 12:51 2311 Marime text
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că a decis aplicarea măsurilor de rezoluție în cazul societății de asigurări Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de către autoritate în vederea redresării, respectiv vânzării. Carpatica Asig se află, de la începutul anului 2014, într-un program de redresare financiară și ar fi trebuit, conform planului aprobat de ASF, să atragă un investitor strategic până la jumătatea lunii decembrie 2015.
"Analizând situația financiară a societății de asigurări Carpatica Asig SA și alți factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecție și pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilității financiare a pieței de asigurări, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că sunt întrunite condițiile pentru aplicarea dispozițiilor Legii 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, atât în ceea ce privește susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societății, cât și justificarea aplicării măsurilor de rezoluție din perspectiva interesului public (art. 42 și art. 43, alin. 2)", se arată într-un comunicat al ASF.
Astfel, într-un interval de cel mult șase luni, ASF va întocmi Planul de rezoluție și se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare corectă, prudentă și realistă a activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluție.
Prin mecanismul de rezoluție se dorește o intervenție a autorității în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerințele legale, înainte de a intra în faliment. În plus, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la data de 31.12.2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.
Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al Carpatica Asig va trebui să continue demersurile pentru atragerea unui investitor strategic, să încheie tranzacția de vânzare și să restabilească nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată.
Potrivit reglementărilor în vigoare, mecanismul de rezoluție presupune intervenția autorității în domeniu în situația în care nu există perspective rezonabile ca starea de dificultate majoră a asigurătorului să poată fi înlăturată într-o perioadă rezonabilă prin măsuri alternative sau prin măsuri de supraveghere. În plus, mecanismul permite valorificarea activelor bune ale societății de asigurări pentru despăgubirea clienților.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii