Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:11 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marian Oprișan Dosarul Referendumul este unul politic. În SUA nu e ilegal să aduci oameni la vot cu autocarul

ro

23 Feb, 2015 12:15 643 Marime text
Marian Oprișan a fost audiat astăzi de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în calitate de martor, în dosarul „Referendumul", în care este judecat ministrul Liviu Dragnea.

În timpul audierii, Oprișan a făcut precizări cu privire la modul în care organizația județeană Vrancea a PSD și-a mobilizat activul de partid în ziua referendumului din 2012, precum și la aplicația informatică folosită de PSD pentru a contabiliza prezența la vot, scrie Agerpres.

Astfel, Marian Oprișan a declarat că el și colegii săi de partid din Vrancea nu și-au făcut decât datoria, „aceea de a participa activ pentru a stimula participarea cetățenilor la vot".

El a precizat că, la nivelul județului Vrancea, PSD și-a creat structuri pentru fiecare secție de votare din orașe, iar membrii de partid au avut misiunea să meargă din casă în casă pentru a convinge alegătorii să iasă la vot.

Asemenea structuri există și în alte județe, Oprișan oferind ca exemplu Bacău, Teleorman sau Vâlcea.

„Majoritatea organizațiilor de partid au asemenea structuri în jurul secțiilor de votare din orașe și municipii. Practic, un responsabil de scară își cunoaște vecinii și în ziua votului merge din casă în casă și le spune că e de datoria lor să voteze. În democrațiile consolidate, precum în SUA, cetățenii sunt aduși în mod organizat cu autocarul. Vine autocarul, oprește la 500 de metri de secția de votare, iar activistul republican sau democrat face prezența. La noi impropriu se numește turism electoral", a spus Oprișan.

Șeful CJ Vrancea le-a explicat judecătorilor că o aplicație informatică pentru a indica prezența la vot, asemănătoare cu cea de la PSD, a fost folosită și de PDL la alegerile parlamentare din 2008 și prezidențiale din 2009, chiar cu ajutorul STS.

Oprișan a mai spus că el nu a organizat nicio tombolă în ziua votului și nici nu s-a conformat sugestiilor venite de la structura centrală a PSD, pentru că se bazează mai mult pe experiența sa politică.

„Pentru consolidarea statului de drept, acest dosar este o jignire la adresa judecătorilor, pentru că este un dosar politic. Liviu Dragnea nu a încălcat legea. Am stabilit împreună să ne facem datoria față de România", a adăugat Oprișan.


Sursa: Agerpres
Sursa foto: cotidianul.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii