Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luna roșie poate fi văzută înaintea echinocțiului de toamnă

ro

20 Sep, 2013 12:32 1795 Marime text
În zilele următoare se va produce unul dintre cele mai frumoase evenimente astronomice ale anului: luna plină din septembrie, zisă și 'luna recoltei'. Este o lună care este percepută la prima vedere ca fiind mai mare decât ar fi normal, din cauza unei iluzii optice provocate de atmosferă, și are o tentă roșie ce poate fi asemuită cu apusul Soarelui.

Acestea sunt singurele zile din an când Luna strălucește toată noaptea. După cum explică astronomii, episodul se produce înaintea echinocțiului de toamnă, care va fi duminică, atunci când ziua și noaptea au o durată egală.

Dacă pe tot parcursul anului satelitul natural al Pământului își face apariția la aproape o oră după ce Soarele apune, Luna recoltei poate fi văzute aproape imediat după apusul Soarelui. În acest moment cerul capătă o culoare roșie creată de lumina Lunii.
Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, scrie astro-urseanu.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii