Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:56 19 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis a promulgat legea împotriva violenţei domestice. Poliţiştii pot intra cu forţa în casa agresorului (document)

ro

15 Jul, 2018 15:28 324755 Marime text
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, 13 iulie, Legea privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei in familie.
 
Printre modificările care au fost aduse de către iniţiatori sunt redefiniţi termenii conceptelor „violenţa domestică”, „violenţa împotriva femeilor”, „victimă” şi completează definiţţile aferente formelor de violenţă domestică. Noutatea adusă este legată de faptul că poliţiştii pot intra cu forţa în locuinţele în care au loc acte de violenţă domestică şi cu un ordine de protecţie provizoriu pot dispune evacuarea agresorilor, chiar dacă sunt proprietarii caselor. Agresorii pot fi obligaţi să poarte un sistem electronic de supraveghere.
 
Potrivit unui aliniat introdus la articolul 13 din lege, se înfiinţează direct, în parteneriat public sau, după caz, în parteneriat public-privat, servicii sociale pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi să susţină funcţionarea acesotra. De asemenea, trebuie să se prevadă în bugetul anual sume pentru susţinerea serviciilor sociale şi a altor măsuri de asistenţă socială pentru victimele violenţei domestice şi pentru alte măsuri ce vizează prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
 
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiţi potrivit prevederilor art. 5, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

 • Ionut 03 Dec, 2018 15:24 Si impotriva violentei psihice,spirituale,banesti,verbale.Impotriva betivilor trebuie o lege foarte aspra.Daca ameninta sa fie amenintat,daca dă sa fie batut si bagat la reanimare sau morga.
 • Armando Bronca Segura 26 Jul, 2018 08:41 Legea este foarte buna și face referire la violenta domestică care poate fi provocată și de bărbați in cele mai multe cazuri și de femei. In sfirsit o lege pe măsura. Și la mine in bloc sint maneliști de etnie Roma și tzigani romani care ii întrec. Poliția a venit de multe ori și a bătut la usa fără ca vitejii sa le deschidă pt ca cică cunosc legea!! Pina acum tot pe scandalagii ii apăra. De acum încolo sa terminat. Aviz violentelor care nu știu sa citească de legi dar poate m-a înțeleg pe mine, acum polițiștii pot intra forțat in locuința, va pot da afara din apartament chiar daca e apartamentul tău și dacă femeia ta lu lucra și mai are și copii, legea te obliga sa plătești toate cheltuielile necesare pe unde este nevoie, provocate de tine. Super! Intransigent noi în rind cu Occidentul. Abia aștept sa văd ce legi bune mai dau. PD. Bărbații care își lovesc femeile, puneți-vă ovare in loc de outze.
 • Geta 21 Jul, 2018 02:30 Da e bună legea dar in ziua de azi ar trebui să le fie aplicată și la femei intr-o căsnicie nu doar unul e vinovat partea femeii vinovată e că o bate o omoară și nul denuta de ce va si ea are părțile ei ce greșește bărbatul care-i bărbat nu ar trebui să aplice lovituri cel mai bine să divorteze și totul se termina cu bine eu am trecut prin asta și recunosc am greșit și eu și el dar când nu se mai poate tre să punem punct divorț...
 • ovidiu 20 Jul, 2018 14:59 E BUNA LEGEA DAR SA SE SI APLICE IN BAIA MARE POLITISTII NU FAC NIMIC !!!
 • Dragos 20 Jul, 2018 09:00 E foarte buna legea dar sa facă o lege si pentru înșelat sa nu calce greșit daca e o familie sa nu o intereseze alti bărbați sau pe el alte femei sa fieo familie în germania exista betrugs familie înșelați familiei e 3 la5 ani de detentie
 • ANA 18 Jul, 2018 02:01 SERIOS PE BUNE ASTA E GRIJA DA CAVRE O FEMIE O FOLOSESTEPFFFFFF LA CATA VIOLENTA DOMESTICA ESTEDAR RESTUL 99% CARE SUNT ABUZATE CE AR TB SA FACA
 • Toma ioan 17 Jul, 2018 13:04 NU E REA ... ...dar e superficial reglementata....am vazut suficienți barbati batututi de femei...DIN CE IN CE MAI MULȚI !!!....IAR CUM BINE ZICE IVAN....AJUNGE SA FIE FOLOSITA IN MOD PERFID....DE UNELE FEMEI DE MORALITATE INDOIELNICA...SI COMPORTAMENT VICIIOS!!!....de ce se refera numai la femei...si nu si la barbati....???
 • Ivan 16 Jul, 2018 21:40 in Republica Moldova persista deja al doilea an...e utila , dar nu in toate cazurile...au loc cazuri cind este folosita ca arma vicleana de femei...aveti grija !!!
 • pentru cunoscători 16 Jul, 2018 21:06 Au reglementat cumva si pedepsele in cazul ”nerespectării ordinului de protectie” ? Pana acum nerespectarea ordinelor de protectie emise de instantă erau nepedepsibile din cauza faptului ca nerespectarea hotărârilor judecătorești” nu prevedea si această situatie !
 • Mihai 16 Jul, 2018 16:32 Violenta domestica se refera la agresiunea fizica si psihologica asupra oricarui membru al familiei - Da, inclusiv barbatului! Iar acum niste doamne ma vor contrazice ca un barbat nu poate fi in acest caz (umilit, lovit, manipulat) in cadrul familiei. Aceasta lege se aplica atat femeilor cat si barbatilor. Luati aminte! Daca o femeie este victima, in general este compatimita, lumea empatizeaza. Daca un barbat este victima unei femei, este luat la misto, ca e prost. Si in acest fel ne educam generatiile de mii de ani. Poate cu aceasta lege lumea va intelege ca este vorba despre oameni (nu despre un gen anume). Trebuie sa NU ranesti oamenii. Atat. Ceva de bun simt, civilizat.
 • Elena 16 Jul, 2018 01:07 În sfârșit vad o lege cu creier dată în tara noastră. Speram la cat mai multe pe viitor.
 • Mirela 15 Jul, 2018 23:10 Violenta domestica presupune vatamarea corporala de catre sot?
 • Ica 15 Jul, 2018 18:37 O lege bine venită! Era nevoie de asa ceva .Femeile din românia trebuiesc protejate de lege asa cum sunt si alte femei din alte state civilizate. Cumva se vor potoli si violenți..agresori.