Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Info sud-est Ministerul Culturii cere anularea vânzării Palatului Regal din Mamaia! Proprietarii monumentului și Mamaia S.A. au fost chemați în judecată de ministrul George Ivașcu

ro

07 Nov, 2018 18:09 1996 Marime text
Ministerul Culturii i-a chemat în judecată pe proprietarii Palatului Regal din Mamaia și pe reprezentanții societății Mamaia SA, cea care a tranzacționat monumentul istoric în anul 2003. Palatul Regal din Mamaia a fost vândut către societatea Light System fără ca statul să își exercite dreptul de preemțiune, conform Legii 422/2001, informează info-sud-est.ro

În astfel de situații, legea prevede că tranzacțiile sunt nule iar fapta este imprescriptibilă. Pentru recuperarea monumentelor care sunt vândute fără acordul Ministerului Culturii este necesar ca instituția să deschidă o acțiune în instanță. Nimeni altcineva nu poate cere anularea tranzacțiilor.

Info Sud-Est a scris pentru prima dată, în anul 2014, despre situația în care se află Palatul Regal din Mamaia și despre cum acesta a fost incendiat și distrus sistematic în ultimele două decenii. Jurnaliștii ISE au demarat o campanie media de recuperare a monumentului istoric.

Printre altele, în cadrul campaniei, au fost trimise mai multe scrisori către Ministerul Culturii, Președinție, Guvern și alte instituții, prin care am explicat că monumentul este în pericol de prăbușire, tranzacțiile sunt nule conform legii și că este nevoie de un demers al ministerului pentru ca palatul să se întoarcă în patrimoniul statului.

Timp de patru ani, Ministerul Culturii nu a răspuns scrisorilor noastre și nici nu a luat vreo măsură pentru recuperarea monumentului. S-a întâmplat acest lucru abia în 17 septembrie 2018, sub conducerea ministrului George Ivașcu.

Autori: Andreea Pavel și Cristian Andrei Leonte

Sursa foto: info-sud-est

Articolul integral poate fi citit pe info-sud-est.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii