Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:36 30 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii și studenții vorbesc despre plângerile făcute pe numele lui Radu Mazăre și a lui Răducu Popescu

ro

28 May, 2014 19:13 1827 Marime text
La începutul lunii aprilie a.c., Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa au depus la Ministerul Public o plângere penală împotriva primarului municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută şi pedepsită de articolul 297 Cod penal, se arată într-un comunicat de presă.

De asemena, la mijlocul lunii aprilie a.c., preşedintele interimar al Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, Constantin - Alexandru Manda, a sesizat Agenţia Naţională de Integritate cu privire la conflictul de interese în care s-ar afla Răducu Popescu, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa şi consilier local din partea Partidului Social Democrat.

În prezent ambele dosare se află la IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor, susțin elevii și studenții într-un comunicat de presă.

Tinerii reamintesc faptul că Primăria și Consiliul Local Constanța refuză aplicarea articolului 84 (1) și articolului 205 (2) din Legea 1/2011 în ceea ce privește acordarea de reducere la transportul local în comun.

Potrivit lor, atât Ministerul Educației Naționale, cât și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au precizat că nu pot face nimic în acest sens, însă legea trebuie respectată.

Și studenții orfani sunt ignorați de Primăria Constanța

Un alt aspect foarte important, pe care elevii afirmă că nu l-au sesizat până în prezent, este referitor la situația elevilor și studenților orfani, conform articolului 84 (2) și articolului 205 (2) din Legea Educației Naționale.
 
Astfel, în articolul 84 (2) se arată că „elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutela beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute la aliniat (1), pe tot parcursul anului calendaristic”.
De asemenea, la articolul 205 (2) se stipulează următoarele: „În timpul anului şcolar, studenţii beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, feroviar şi naval. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru categoriile de transport stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului”.

 
„Suntem dezamăgiți de faptul că autoritățile locale nu respectă legea și nu oferă gratuitate la transportul local în comun studenților orfani. Iar când vorbim de studenții orfani, nu ne referim doar la studenții UMC pe care îi reprezentăm, ci la toți studenții din municipiul Constanța. Prin aceste acțiuni nu dorim decât respectarea legii și punerea ei în aplicare de către autoritățile competente”, a declarat George Albină, vicepreședinte al Ligii Studenților din Universitatea Maritimă Constanța.
 
„După ce și-au pierdut unul sau ambii părinți, acești elevi au avut ghinionul să se fi născut într-un municipiu în care aceste drepturi acordate prin lege să fie încălcate flagrant. Avem încredere că autoritățile coercitive ale statului vor face dreptate elevilor din municipiul Constanța, deoarece ne-am convins că dialogul nu funcționează în această privință”, a precizat și președintele Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Bajdechi.

Totodată, președintele interimar al Consiliului Județean al Elevilor Constanța, Constantin - Alexandru Manda, susține: „Aștept cu mare interes rezultatul anchetei și sunt convins că instituțiile statului își vor face treaba și cine a greșit va plăti. De asemenea, situația elevilor orfani este regretabilă și este imperios necesar ca problema să fie rezolvată cât mai repede”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii