Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:54 23 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este ziua de naștere a muftiului Cultului Musulman din România. Vezi câți ani împlinește

ro

18 Aug, 2016 03:58 4806 Marime text


Muurat Iusuf s-a născut la 18 august 1977 în oraşul Medgidia, judeţul Constanţa, potrivit paginii oficiale a Muftiatului Cultului Musulman din România.
 
Muftiul, care astăzi împliește 39 de ani a fost ales, pentru prima dată șef al cultului musulman, în seara zilei de 15 septembrie 2005, la expirarea mandatului de 5 ani al predecesorului său, muftiul Bagâș Sanghirai. Din Sura-Islam (Consiliul Sinodal) fac parte 15 clerici, 8 mireni, muftiul în exercițiu și directorul Colegiului Teologic “Kemal Atatürk”.
Noul muftiu avea atunci 28 de ani, fiind cel mai tânăr muftiu din România și a fost ales cu 19 voturi din cele 25 exprimate de membrii Sura-Islam.
În cursa pentru alegerea noului muftiu s-au înscris cinci persoane - Resul Maarem, Osman Negeat, Halil Ismeat, Iusuf Murat și Bagâș Sanghirai.
 
Despre muftiu
A început sã înveţe în România, dar pentru a putea studia teologia islamică şi-a continuat şcolarizarea începând din anul 1991 în Turcia – astfel a absolvit Liceul Teologic din Edirne în 1994.
Între 1994 şi 1995 a urmat cursuri TÖMER de perfecţionare a limbii turce, iar în 1995 a fost admis la Facultatea de Teologie a Universităţii 19 Mai din Samsun pe care a absolvit-o în anul 2000.
Muurat Iusuf s-a întors în România şi a început serviciul în slujba comunităţii musulmane. A pornit prin a preda religia islamică la Şcoala Constantin Brâncuşi din Medgidia.
Din 2001 a activat în cadrul Muftiatului Cultului Musulman din România îndeplinind funcţia de consilier de cult. În acelaşi an este numit membru al Comisiei Naţionale de eliberare a programelor analitice la disciplinele teologice.
Deasemenea a predat religia islamică în liceele Traian, Ovidius şi la Colegiul Naţional Mircea cel Bãtrân din Constanţa.
Totodată şi-a continuat studiile în domeniul teologic la Facultatea de Teologie a Universităţii Valahia din Târgovişte – obţinând titlul de master în urma susţinerii lucrării ’’Ethosul Juridic Islamic şi Creştin din Dobrogea’’.
În prezent este doctorand al Facultatăţii de Teologie, Universitatea ’’Ovidius’’ din Constanţa, sub conducerea ştiinţifică a Pr. Prof. Dr. Nicolae Dură, cu tema tezei de doctorat: ’’Drepturile omului conform Dreptului Islamic şi Dreptului Canonic’’.

Este cunoscător al limbii turce, al limbii arabe şi al limbii engleze.
Este pasionat de istorie,iar în timpul liber practică fotbalul sau tenisul de masă.
Muurat Iusuf este căsătorit cu Güler şi împreună au doi copii: Zehra şi Muhammed Emin.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii