Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:47 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Munaf rupe tăcerea El susţine că Traian Băsescu a fost creierul răpirii ziariştilor români în Irak

ro

10 Mar, 2015 20:34 897 Marime text
Mohammad Munaf, acuzat că ar fi orchestrat, împreună cu sirianul Omar Hayssam, răpirea celor trei jurnalişti români din Irak acum 10 ani, a acordat un interviu Antenei 3, în care îl acuză direct pe fostul preşedinte Traian Băsescu că ar fi fost creierul întregii operaţiuni, informează jurnalul.ro.

În seara zilei de 28 martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin  Mişcoci  şi Eduard Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi  în Bagdad, împreună cu însoţitorul lor, Mohammed Munaf, cu triplă cetăţenie - română, irakiană şi americană. Ei se aflau în capitala irakiană de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian şi cu noul preşedinte al Irakului. În seara aceleiaşi zile, Omar Hayssam, sirianul cu afaceri în România,  a anunţat că ar fi fost sunat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare: câte un milion de dolari pentru eliberarea fiecăruia dintre cei patru. Jurnaliştii români şi însoţitorul lor au fost eliberaţi după aproape două luni, la 22 mai 2005. Deşi nu a recunoscut niciodată, statul a plătit o despăgubire substanţială pentru eliberarea jurnaliştilor răpiţi. Fostul procuror de caz Ciprian Nastasiu dezvăluie în cartea sa “Prădarea României” că Guvernul de la Bucureşti a trimis la Bagdad, prin intermediul serviciilor secrete şi cu ştiinţa lui Traian Băsescu aproximativ 12-13 milioane de euro, drept răscumpărare pentru cei trei jurnalişti - Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Din toată suma, însă, conform fostului director adjunct al DIICOT, ar fi fost extrase aproximativ patru milioane de euro, doar nouă milioane ajungând la răpitori, relatează jurnalul.ro.

În interviul acordat Antenei 3, Mohammad Munaf susţine că nu el şi Hayssam au aranjat să-i răpească pe cei trei jurnalişti, ci doctorul Mohamad Yassin. „Consider că domnul Yassin a aranjat toată treaba asta cu Guvernul care era atunci (…) Eu cred că doctorul Yassin a fost organizatorul acestei răpiri, am foarte multe dovezi în sensul acesta. Fraţii mei, cumnatul meu au făcut plângeri pe numele doctorului Yassin, au fost înregistrate la Ministerul Justiţiei, la Ministerul de Externe din Irak, dar s-a oprit în România. N-au vrut să legalizeze aceste hârtii. Orice hârtie care trebuie să ajungă în România, trebuie legalizată de Ambasada României din Bagdad şi nu au vrut să facă acest lucru”, a afirmat Munaf.

Doctorul Yassin Mohamad a fost trimisul oficial al fostului preşedinte Băsescu în negocierile cu răpitorii ziariştilor români şi beneficiarul unei bune părţi a averii lui Hayssam după ce acesta a fost acuzat de terorism.  „Domnul Yassin, înainte să plec în Irak, mi-a zis că dacă mi se întâmplă mie ceva are nişte prieteni în Irak. Domnul Yassin, din noiembrie 2004, până în 2005 a venit la noi la birou şi îi cerea domnului Omar foarte mulţi bani ca să-l ajute cu problemele economice. Îi promitea că vorbeşte cu domnul preşedinte de atunci (Traian Băsescu n.r.) şi rezolvă toate problemele astea”, a mai spus Munaf.

El a susţinut totodată că Profesorul invocat de Hayssam în declaraţiile sale este chiar Traian Băsescu şi îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi fost creierul întregii operaţiuni. „Cred, nu sunt sigur, dar cred că era Profesorul, era omul cel mai de sus, de la conducerea ţării”, a afirmat Munaf. ”Domnul Omar a fost răpit în ţara lui, de un grup terorist care avea înţelegere cu Guvernul român şi l-au dus acolo. (…) Ulterior Omar a fost adus în România, de aceeaşi grupare teroristă care m-a răpit şi pe mine”, a mai spus Munaf. 


Sursa: jurnalul.ro
Sursa foto: jurnalul.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii