Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:42 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre Radu Mazăre și legislația din Madagascar privind azilul politic. Șanse să scape de justiția din România

ro

01 Jan, 2018 10:11 4517 Marime text
Digi24 a analizat situația actuală a lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, care a anunțat că va cere azil politic în Madagascar.

Potrivit sursei menționate Radu Mazăre este la un pas să intre pe lista celor mai căutaţi fugari, în funcție de soluția instanței supreme care va decide peste câteva zile dacă emite mandat de arestare în lipsă pe numele lui.

Reamintim că fostul primar de la Constanţa, judecat pentru luare de mită, i-a anunţat pe poliţiştii care îl aveau în supraveghere că a plecat din ţară şi că vrea azil politic în Madagascar, unde şi-a construit o afacere de succes. Numai că cere imposibilul.
 
Difi 24 mai spune că legislaţia Republicii Madagascar nu reglementează în niciun fel noţiunea de azil şi nici măcar statutul de refugiat. O arată cel mai recent raport privind respectarea drepturilor omului întocmit de Departamentul American de Stat. Aşa că este clar că cererea de azil politic pe care fostul primar spune că o va iniţia nu are nicio şansă de aprobare.

În schimb, pentru că are statut de investitor, Radu Mazăre are şanse mari să obţină dreptul de a locui permanent pe teritoriul statutului din Oceanul Indian, condiţiile fiind uşor de îndeplinit, în timp ce costurile nu depăşesc trei mii de dolari.
 
„Legea nu prevede dispoziţii referitoare la acordarea de azil sau statut de refugiat, însă Guvernul acordă protecţie refugiaţilor. Autorităţile au cooperat cu ONU, dar şi cu alte organizaţii umanitare pentru a ajuta numărul destul de mic de refugiaţi care sunt în republică”. (Raport Departamentul de Stat al SUA)
 
Condiţii pentru a obţine cartea de rezidenţă
- obţinerea vizei tranformabile (investitor)
- documente de identitate
- cazier
- scrisoare de intenţie
- taxe: 3.000 dolari
(sursa: www.madagascar.ro)
 
În ceea ce priveşte extrădarea în România, dacă judecătorii vor accepta să îl dea în urmărire internaţională, procedurile ar putea fi de durată: ţara noastră nu are un acord de cooperare încheiat cu Madagascar, aşa că o astfel de cerere ar putea fi acceptată doar în baza unei înţelegeri punctuale. Numai în această ipoteză, Radu Mazăre ar putea face traseul invers celui urmat la plecare, când a plecat cu avionul de pe aeroportul de lângă Bucureşti până la Paris. De acolo, a avut la dispoziţie curse directe până în Capitala Republicii Madagascar.
 

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii