Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:20 05 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei judecători de la Curtea Supremă au făcut cereri de apărare a independenţei autorităţii. Legături cu Constanța

ro

29 Jun, 2021 00:00 811 Marime text
  • Magistrații Ioana Alina Ilie, Ionuț Matei și Florentina Dragomir au formulat cereri de apărare a independenței autorității judecătorești în ansamblul său.
  • Pe 15 aprilie 2021, cei trei judecători urmau să analizeze contestația formulată de Radu Mazăre împotriva hotărârii de a-i respinge cererea de a pleca înapoi în Madagascar.
  • Magistrații nu au mai apucat să analizeze contestația, pentru că Mazăre și-a retras-o.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție Ioana Alina Ilie, Ionuț Matei și Florentina Dragomir, în această componență membri ai așa-numitului „complet negru“ al fostului primar al Constanței Radu Mazăre, s-au adresat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Aceștia au formulat cereri de apărare a independenței autorității judecătorești în ansamblul său, solicitarea urmând să fie analizată în ședința de astăzi, de la ora 10.00, în ședința de Plen a CSM.
 
De asemenea, cereri similare au fost adresate forumului suprem al magistraturii din România și de către Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de către procurorii David Cornel Deca și Monica Munteanu.
 

„Completul negru“

 
Pentru a reveni la cei trei judecători ai Curții Supreme, respectiv magistrații Ioana Alina Ilie, Ionuț Matei și Florentina Dragomir, aceștia sunt cei care joi, 15 aprilie 2021, au analizat contestația formulată de fostul primar Radu Mazăre împotriva hotărârii Curții de Apel București de a-i respinge cererea de a pleca înapoi în Madagascar.
 
Așa cum arătam la momentul respectiv, instanța nu a mai apucat să judece propriu-zis contestația fostului primar, dat fiind că acesta a decis să o  retragă.
 
Este vorba despre dosarul 5767/2/2020*, în care Mazăre a pledat la Curtea de Apel București pentru a i se permite să se întoarcă în Madagascar, ca urmare a hotărârii autorităților judiciare din Antananarivo potrivit căreia ar fi fost extrădat ilegal.
 
Curtea Supremă nu a mai judecat contestația, dat fiind că Radu Mazăre a decis să și-o retragă.
 
Surse apropiate fostului primar au explicat la momentul respectiv, pentru ZIUA de Constanța, că decizia a venit din cauza componenței completului de la Curtea Supremă căruia i-a revenit cazul, în urma repartizării aleatorii.
 

Mai exact, este vorba despre cei trei judecători din compunerea completului, anume Ioana Alina Ilie, Ionuț Matei și Florentina Dragomir.
 

Cine ce a judecat

 
În acest sens, judecătorii Ioana Alina Ilie și Ionuț Matei au făcut parte din completul care a pronunțat hotărârea definitivă în Dosarul Retrocedărilor, prin care Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare.
 
Totodată, magistratul Ioana Alina Ilie făcuse parte și din completul care, în 2015, hotărâse, la judecarea contestației DNA, prelungirea arestului preventiv față de Radu Mazăre, cercetat într-un alt dosar alături de Sorin Strutinsky, și cel din urmă fiind vizat de aceeași hotărâre a judecătoarei.
 
La rândul său, magistratul Florentina Dragomir a făcut parte din completul care a decis, în aprilie 2015, arestarea preventivă a lui Radu Mazăre, dar și a lui Sorin Strutinsky.
 
Cu întreg acest istoric „negru“ în minte, Radu Mazăre a recuzat, pe 15 aprilie 2021, completul format din cei trei judecători care au mai decis și cu alte ocazii asupra libertății sale.
 
Cererea de recuzare, însă, i-a fost respinsă de instanța supremă, așa încât fostului primar nu i-a rămas decât să își retragă contestația, apreciind că sunt șanse minime ca pledoaria sa pentru libertate să aibă succes în fața celor trei magistrați.
 
Pentru a reveni la ședința de astăzi, 29 iunie 2021, a Plenului CSM, aceasta este programată să se desfășoare de la ora 10.00, la Palatul Parlamentului, în Sala Regele Mihai I al României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Cine îl judecă pe Liviu Dragnea. Legături cu Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Dosarul Retrocedărilor din Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii