Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre, clasare de la Andrei Bodean, șeful DNA Constanța! Marcela Enache, fostul secretar al municipiului, trimisă în judecată

ro

10 Mar, 2023 00:00 9732 Marime text
 
 
  • Surse judiciare arată că dosarul vizează cauza celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“, conform magistraților, proces soluționat, de altfel, anul trecut de Curtea de Apel Constanța prin restituirea dosarului la DNA.
  • Decizia a avut la bază „nerespectarea principiului specialității prev. de art. 74 din Legea nr. 302/2004 (nr. extrădarea)“.
  • Aici trebuie menționat că Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la nouă ani de detenție în Dosarul Retrocedărilor și adus în țară din Madagascar pentru executarea acestei pedepse.
  • În contextul deciziei Curții de Apel Constanța (547/2022 din 21.09.2022), au mai explicat sursele noastre, procurorii DNA Constanța au dispus clasarea cercetărilor față de Radu Mazăre și trimiterea în judecată a Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța!
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța! Dosarul 1863/118/2023 a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa și va fi soluționat de judecătorii de la Tribunalul Constanța.
 
Până în prezent nu a fost fixat primul termen de judecată!
 
Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Surse judiciare au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că acest dosar vizează cauza celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“, conform magistraților.  
 
De altfel, inițial, în acest dosar a fost trimis în judecată (în decembrie 2020) și Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței.
 
Prin decizia nr. 547/2022, din 21.09.2022, Curtea de Apel Constanța a dispus restituirea la DNA a cauzei.
 
Decizia Curții a avut la bază „nerespectarea principiului specialității prev. de art. 74 din Legea nr. 302/2004 (nr. extrădarea)“.
 
Aici trebuie menționat că Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la nouă ani de detenție în Dosarul Retrocedărilor și adus în țară din Madagascar pentru executarea acestei pedepse.
 
În contextul deciziei Curții de Apel Constanța (547/2022 din 21.09.2022), au mai explicat sursele noastre, procurorii DNA Constanța au dispus clasarea cercetărilor față de Radu Mazăre și trimiterea în judecată a Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța!
 
Potrivit DNA, în acest dosar, Radu Mazăre era acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și Enache Marcela (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, procuror șef al DNA Constanța.
 
Comunicat DNA
 

În rechizitoriu, DNA a reținut că „în perioada 2007 - 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local“.
 
„De asemenea, terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate secretar al municipiului Constanța, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacțiilor respective“, se mai arată în ancheta DNA Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Consiliul Local Constanţa s-a constituit parte civilă.

 
Într-un alt dosar, Marcela Enache a fost trimisă în judecată alături de Decebal Făgădău, fostul viceprimar și primar al municipiului Constanța - dosarul terenurilor din Portul Tomis! 
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
MOTIVARE
Judecătorii explică de ce se întoarce la DNA dosarul celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii