Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:08 24 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale ITM Constanţa, soldate cu zeci de amenzi şi propuneri de cercetare penală

ro

05 Jul, 2016 12:13 1933 Marime text
În perioada 1-30 iunie 2016, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa a continuat activitatea de control şi verificare a societăţilor comerciale, care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Constanţa. Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislaţia muncii, securitatea şi sănătatea în muncă, condiţiile de muncă, precum şi verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare.
 
Serviciul Control Relaţii de Muncă din cadrul I.T.M. Constanţa a verificat un număr de 332 agenţi economici din care 59 au fost sancţionaţi. S-au aplicat un număr de 65 sancţiuni din care 58 amenzi în valoare de 808.500 lei şi 7 avertismente.
 
Au fost depistate 141 persoane care nu aveau încheiat contract individual de muncă sau pentru care contractul individual de muncă nu era transmis în baza de date REVISAL. De asemenea, au fost înaintate către Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanţa cinci propuneri de cercetare penală, unde au fost depistate 49 de persoane cu muncă nedeclarată, pentru a se stabili dacă angajatorii se fac vinovaţi de încălcarea prevederilor art. 264 (3) din Legea 53 / 2003 republicată.
 
Angajatorii pentru care au fost înaintate propuneri către Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanţa activau în domeniile construcţii, construcţii navale şi crescători ovine.
 
Neconformităţi depistate:
  • Nerespectarea prevederilor legale privind evidenţă orelor de lucru prestate de salariaţi;
  • Încălcarea prevederilor legale referitoare la încheierea în formă scrisă şi transmiterea în REVISAL a contractului individual de muncă;
  • Nerespectarea prevederilor art.168(1) –Lg.53/2003 privind acordarea drepturilor salariale;
  • Încălcarea prevederilor legale privind timpul de muncă şi de odihnă, muncă suplimentară şi muncă de noapte;
 
Totodată, Serviciul Control Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul I.T.M. a verificat în perioada 1-30 iunie 2016 un număr de 156 angajatori, s-au dispus un număr de 331 măsuri de remediere a neconformitătilor constatate, s-au aplicat 331 de sancţiuni din care 14 amenzi contravenţionale în valoare de 54.500 lei.
 
Neconformităţi depistate:
  • Instruire necorespunzătoare;
  • Semnalizare defectuoasă sau inexistentă a locurilor de muncă;
  • Neefectuarea controlului medical periodic;
  • Nepurtarea echipamentului individual de protecţie.  
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii