Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:13 22 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța Controale în domeniul de demontare/dezasamblare a mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Constatări

ro

15 Mar, 2024 12:16 611 Marime text


Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii pentru anul în curs, în perioada 05.03-09.03.2024, s-a desfășurat „Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate şi sănătate în muncă şi a prevederilor legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, de către angajatorii care desfășoară activitatea în domeniul „Demontarea (dezasamblarea) mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor- cod CAEN 3831”, transmite un comunicat de presă din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța.
 
Această acțiune este motivată de riscurile deosebite pe care le presupune activitatea de demontare/dezasamblare a mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor, unde lucrătorii se confruntă, de cele mai multe ori, cu un mediu de muncă neprielnic, condiții de muncă dificile, cu factori de risc de accidentare care uneori pot avea consecințe ireversibile.
 
De asemenea se constată că în domeniul sus menționat, sunt o serie de activități cu risc ridicat de accidentare şi/sau îmbolnăviri profesionale cu consecințe ireversibile pentru lucrători, cum ar fi manipulările de mase grele şi foarte grele, care conduc la o serie de probleme de sănătate asociate cu dureri de spate şi dureri musculare precum şi la accidente prin cădere de obiecte depozitate la înălțime.
 
Datorită riscurilor specifice acestei activități, este necesară atât o instruire adecvată, precum si o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activității de inspecție să permită o îmbunătățire a securității şi sănătății la locul de muncă.
 
În această acțiune de control s-a urmărit în mod deosebit, verificarea respectării de către agenții economici din grupul țintă a tuturor condițiilor de muncă ale lucrătorilor precum și identificarea şi verificarea agenților economici care activează în domeniul „Demontarea (dezasamblarea) mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor”, eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților şi aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare și nu în ultimul rând creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă şi securității şi sănătății în muncă.
 
Din punct de vedere al relațiilor de muncă au fost verificați 13 angajatori iar din punct de vedere al securității și sănătății în muncă au fost verificați 11  angajatori cu 80 de lucrători.
 
Au fost sancționați 4 angajatori la care s-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale. O amendă contravențională în valoare de 7.000 lei și 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment. Pentru deficiențele constatate s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru  remediere.
 
În urma controalelor desfășurate de către inspectorii de specialitate din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă s-au constatat o serie de neconformități după cum urmează:
 
  • Nu se efectuează informarea lucrătorilor asupra riscurilor de la locurile de muncă;
  • Nu se acordă echipamente individuale de protecție corespunzătoare riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională;
  • Echipamentele de muncă nu sunt dotate cu dispozitive de protecție;
  • Sistemele de comandă ale echipamentelor de muncă nu sunt marcate corespunzător, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța: Amenzi în valoare de peste 200.000 lei pentru nereguli în controalele din luna februarie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii