Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța a amendat cu peste 760.000 lei angajatori din municipiu. Printre cauze, munca la negru și salariu acordat cu întârziere

ro

12 Oct, 2023 14:51 1039 Marime text





 
  • În perioada 01-30.09.2023, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța (ITM Constanța) a continuat  activitatea de verificare și control  a societaţilor  comerciale, care își desfasoară activitatea pe pe raza judeţului Constanţa, conform Programului Cadru  de acțiuni pentru anul 2023, aprobat de Inspecția Muncii
 
 Potrivit ITM Constanța, în  luna septembrie, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat un  numar de 214 controale în urma cărora au sancționat  contravențional 56 de angajattori la care au aplicat  76 sancțiuni contravenționale.

 Din cele 76 sancțiuni contravenționale aplicate,  46 au fost sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 552.400  lei și 30 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.

„Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 10  angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 13 de persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 250.000 lei, precizează ITM-ul.


Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 176 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare, adaugă sursa citată.
Tot în luna septembrie, în domeniul  securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 175 controale , în urma cărora s-au constatat 70 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru  remediere.

„S-au aplicat 70 sancțiuni contravenționale, dintre care 18 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 52 sancțiuni contravenționale cu  amendă  în  valoare totală de 216.000 lei”, menționează sursa.


Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă au fost instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate, concluzionează sursa.

Citește și
Ministrul Muncii, vizită inopinată la instituțiile din Constanța pentru a identifica problemele salariaților
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii