Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:14 22 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța Amenzi în valoare de peste 200.000 lei pentru nereguli în controalele din luna februarie

ro

13 Mar, 2024 09:46 551 Marime text

 
  • În perioada 1-29.02.2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat activitatea de verificare și control conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii.
 
În perioada 1-29.02.2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat activitatea de verificare și control conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii, transmite un comunicat din partea ITM Constanța.
 
Astfel, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă, au efectuat un număr de 287 controale în urma cărora au sancționat contravențional 35 de angajatori la care au aplicat 47 sancțiuni contravenționale.
 
Din cele 47 sancțiuni contravenționale aplicate, 27 au fost sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 154.500 lei, respectiv 20 sancțiuni contravenționale cu avertisment conform prevederilor OG 2/2001.
 
Cu ocazia controalelor efectuate au fost identificați 3 angajatori care foloseau muncă nedeclarată, unde au fost depistate 4 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 80.000 lei.
 
Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.
 
Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 181 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.
 
Tot în luna februarie, în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 168 controale, în urma cărora s-au constatat 32 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.
 
S-au aplicat 32 sancțiuni contravenționale, dintre care 9 sancțiuni contravenționale cu avertisment și 23 sancțiuni contravenționale cu  amendă contravențională în valoare totală de 88.500 lei.
 
Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă, neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecție lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.
 
În aceiași perioadă, au fost înregistrate un număr de 130 sesizări ale cetățenilor, referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă, neîndeplinirea măsurilor dispuse cu ocazia altor verificări,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru.
 
În conformitate cu prevederile OUG 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se efectuate verificări și a se formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile, a încheiat sursa citată.


Citește și:
ITM Constanța. Control la operatorii de articole pirotehnice!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii