Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:58 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța Amenzi în valoare de 1.033.100 lei pentru nereguli în controalele din luna octombrie

ro

15 Nov, 2023 10:10 868 Marime text









 
  • În perioada 01-31.10.2023, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat  activitatea de verificare și control  a societaţilor  comerciale, care își desfasoară activitatea pe pe raza judeţului Constanţa, conform Programului Cadru  de acțiuni pentru anul 2023, aprobat de Inspecția Muncii.

„ În luna octombrie, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat un  număr de 282 controale în urma cărora au sancționat  contravențional 58 de angajatatori la care au aplicat  88 sancțiuni contravenționale”, informează ITM Constanța.


 Din cele 88 sancțiuni contravenționale aplicate,  55 au fost sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 919.600  lei și 33 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.

Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 8  angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 119 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 520.000 lei.

Cele mai frecvente neconformități constatate
Nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 235 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.

„Tot în luna octombrie, în domeniul  securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 151 controale , în urma cărora s-au constatat 38 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere”, mai arată ITM.

S-au aplicat 38 sancțiuni contravenționale, dintre care 11 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 27 sancțiuni contravenționale cu  amendă  în  valoare totală de 113.500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.

În aceeiași perioadă, s-au înregistrat un număr de 151 sesizări  ale cetățenilor,   referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberarii documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  neândeplimirea masurilor dispuse cu ocazia altor verificari,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru.
În conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectuate verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.
 
 
Citește și
Rezultatele controalelor ITM Constanța. Au fost aplicate amenzi
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii