Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:26 25 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Exclusiv Contractul prin care România a cedat pavilionul românesc unui offshore din Cipru, ANULAT DEFINITIV

ro

07 Mar, 2016 13:41 2672 Marime text
Judecătorii Nicolae Stanciu, Revi Moga şi Ramona Poppa, din Curtea de Apel Constanţa, au anulat azi, definitiv, contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc în favoarea unui offshore din Cipru.
 
Mai precis, instanţa a anulat contestaţia formulată de reprezentanţii offshore-ului din Cipru RIFA Holdings Limited (fosta Ilvana Holdings Limited), care primise dreptul de folosinţă a pavilionului românesc, pentru o perioadă de 30 de ani, împotriva deciziei judecătoarei Andreea Bianca Andruş, din Tribunalul Constanţa, care a anulat, în primă instanţă, contractul mai sus precizat.
 
Sentinţa Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Istoric

În toamna anului 2012, ANR semna, cu Romanian International Flag Administration (RIFA), firmă cipriotă ce are o subsidiară în Germania, un contract prin care aceasta ar putea intermedia toate operaţiunile care au loc în cazul înmatriculării de nave străine sub pavilion românesc.
miza acestui contract era administrarea noului registru al Pavilionului internaţional românesc, iar statul român ar fi câştigat din această afacere cam 1.000 de euro pe navă, iar firma germană, sume între 6.000 şi 40.000 de euro, în funcţie de tonajul navei.
 
Condiţia ca Autoritatea Navală Română - ANR - să poată încasa taxele pe navă era ca RIFA Holding Limited să înregistreze minimum 200 de nave. De precizat că, în cazul în care registrul internaţional nu reuşea să depăşească acest număr de nave, RIFA nu plătea nimic către ANR timp de cinci ani şi abia după acest termen autoritatea încasa ceva.
 
Foarte important, RIFA Holdings Limited, prin Albrecht Gundermann, preciza că ar putea cere statului român despăgubiri în valoare de 11,25 de milioane de euro, la Curtea de Arbitraj de la Londra, având în vedere cererea ANR de reziliere a contractului de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc.

Ti-a placut articolul?

Comentarii