Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

constantanoastra.ro Umflarea muşchilor în cultură sau cum să resuscitezi oale şi ulcele…

ro

11 Aug, 2016 11:32 1912 Marime text
Chiar aşa, unde şi-ar putea umfla noile autorităţi locale muşchii mai bine decât în instituţiile de cultură?!! După ce au supravieţuit (Unele. Altele, nu!) cu minimum de oxigen anilor de Mazăre plus Nicuşor, începând să respire mai uşor de când cei doi au fost îndepărtaţi de procurori de la conducerea oraşului/judeţului, mi se pare normal ca tot ele să fie folosite pentru a arăta acum, postelectoral, intransigenţă şi… schimbarea foii.

După ce teatrele au fost sucite şi răsucite dintr-un sediu în altul, de la o denumire la alta, de la o formulă organizatorică la alta, până când Fantasio a murit, iar TBOD (Teatrul de Balet Oleg Danovski) şi-a pierdut prestigiul internaţional, acestea fiind principalele victime ale unei epoci mizerabile din perspectivă culturală, iată că noul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa vrea schimbări.

Şi anume vrea ca Teatrul de Stat să revină la numele Fantasio. Să-i explice cineva, vă rog frumos, că Fantasio era teatrul de revistă al Constanţei, adică un gen aparte, ce nu se confundă cu ceea ce era Teatrul de Stat, anterior numit Teatrul de Dramă şi Comedie sau Teatrul Dramatic. Nici drama, nici comedia nu au de-a face cu revista şi niciodată nu au fost ele amestecate.

Cu o excepţie, atunci când, pentru a justifica tembela comasare, făcută cu scopuri imobiliare şi mercantile, Cristian Zgabercea, cel care a dus la îndeplinire misiunea dată de naşul său, Nicuşor Constantinescu, a susţinut că revista va rămâne o secţie aparte în cadrul noului teatru. Şi au fost puse în scenă câteva musicaluri (oricum, altceva decât revista, care e un gen specific românesc) pentru a adormi vigilenţa nostalgicilor. Dintre ele îmi aduc aminte de o catastrofă numită Strangers in the Night. Alea au fost, s-au terminat, de ani de zile teatrul din Constanţa nu mai montează aşa ceva! Ce-ar mai fi să se numească Fantasio şi să monteze tragedii antice, Shakespeare sau Cehov?!… Cât de derutat ar fi publicul, care cu greu şi-a redesenat potecile spre teatru, astfel încât să nu-i mai ducă în parcul din centrul oraşului, la TNOB (Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski)?

Articolul complet pe: constantanoastra.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii