Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:41 25 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chinezii se vor ocupa de unităţile 3 şi 4 de la Centrala de la Cernavodă

ro

09 Nov, 2015 18:01 1343 Marime text
Societatea Naţională Nuclearelectrica SA („SNN”) informează că astăzi, Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă a fost semnat de conducerea părţilor implicate în proiect: SN Nuclearelectrica SA şi China General Nuclear Power Corporation.
Memorandumul este parte a Strategiei guvernamentale de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori şi stabileşte direcţiile viitoarei cooperări între cele două companii.
“Semnarea acestui Memorandum de Înţelegere de către companiile implicate în dezvoltarea celui mai important proiect energetic de investiţii reprezintă pasul concret în stabilirea coordonatelor majore ale dezvoltării proiectului: Acordul Investitorilor, Actul Constitutiv al noii companii de proiect, structurarea finanţării şi contractarea serviciilor de inginerie, construcţie şi procurare. Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va răspunde pe termen lung necesităţilor de sistem energetic coroborate cu ţintele politicii de decarbonizare, asigurând securitate în aprovizionare, contribuţia la un mix energetic echilibrat, stabilitate şi accesibilitatea preţului la consumatorul final. De asemenea, pentru Nuclearelectrica dezvoltarea acestui proiect înseamnă venituri din valorificarea activelor existente, din servicii de operare şi mentenanţă şi furnizare de combustibil nuclear. Aşadar, proiectul înseamnă un câştig dublu: atât pentru statul român şi sistemul energetic, cât şi pentru creşterea şi dezvoltarea companiei. La acestea se adaugă şi dezvoltarea industriei nucleare româneşti prin implicare în dezvoltarea proiectului, crearea a mii de locuri de muncă şi a unui climat economic şi tehnologic atractiv pentru investitori”, arată Daniela Lulache, director general al SN Nuclearelectrica SA.  
Astfel, SN Nuclearelectrica SA şi China General Nuclear Power Corporation, investitorul selectat, au intrat în ultima faza a procedurii de selecţie, lansată în luna august 2014, urmând să iniţieze procesul de negociere a Acordului Investitorilor şi a Actului Constitutiv ale noii companii de proiect. Nouă companie de proiect va fi una de tip „Joint-Venture”, în care China General Nuclear Power Corporation va deţine cel puţin 51% din capitalul social, în conformitate cu Strategia de Continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, aprobată de Guvernul României în anul 2014.
“Semnarea Memorandumului de Înţelegere reprezintă o etapă foarte importantă în colaborarea cu partenerii români. În contextul extinderii cooperării cu Europa Centrală şi de Est, implicarea financiară şi expertiză CGN în inginerie şi operare-ocupând primul loc în China cu 15 reactoare în operare şi 11 în construcţie - atestă dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Europa Centrală şi de Est, în general, şi cu România, în mod special. În calitate de partener strategic, CGN este pregătită să lucreze îndeaproape cu partenerii români, canadieni şi europeni pentru a continuă Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, în spiritul cooperării reciproc avantajoase, în prezent şi în viitor.”- Zhang Qibo - CEO CGN România Nuclear Power Company, China General Nuclear Power Corporation (CGN)
Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă implică construcţia a încă două reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh şi o durata de viaţă de 30 de ani cu posibilitatea de extindere cu încă 25 de ani. Dublarea capacităţii de producţie la CNE Cernavodă prin construcţia a încă două unităţi reprezintă un avantaj competitiv major pe termen mediu şi lung întrucât România deţine întreg ciclul de producţie nucleară: materii prime (combustibil nuclear fabricaţie proprie, apă grea) infrastructură de specialitate, resursă umană înalt calificată.
În ceea ce priveşte contribuţia la atingerea ţintelor de decarbonizare, prin dublarea capacităţii nucleare cu încă două reactoare de tip CANDU 6 se va evita eliberarea în atmosfera a aproximativ 12.000.000 tone de CO2/an. Din punct de vedere al eficienţei energetice, energia produsă de un singur fascicul de combustibil nuclear este de 1115 MWh, cantitate echivalentă cu energia produsă de: 470 tone de combustibil convenţional, 2220 tone de cărbune brun, 317 tone de petrol şi 363 mii Nm3 (metri cubi normali) de gaze naturale.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii