Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Carol I și Ferdinand I, Regii care au creat Românie Mare“, expoziție eveniment la Muzeul de Istorie din Tulcea (galerie foto)

ro

14 Nov, 2018 15:53 1271 Marime text
Miercuri, 14 noiembrie 2018, la Muzeul de Istorie și Arheologie, vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea au participat la deschiderea expoziției „Carol I și Ferdinand I, Regii care au creat Românie Mare“, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România și 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.

La eveniment au mai participat prefectul Lucian Furdui, viceprimarul municipiului, Petre Marinescu și Prea Sfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii.

Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetări Eco Muzeale „Gavrilă Simion“, Consiliul Județean Tulcea, cu finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale și în parteneriat Muzeul Național Peleș, Arhivele Naționale ale României, Biroul Județean Tulcea al Arhivelor Naționale și filiala Tulcea a Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

„Mă bucur să mă aflu astăzi la acest eveniment și vreau să îi felicit pe cei care au reușit să aducă între acești pereți o adevărată lecție de istorie. Am făcut o mică vizită a acestei expoziții și am văzut foarte multe cărți, foarte multe documente din perioada regalității.

Sincer îmi pare rău că, în școală, eu nu am învățat istoria reală, ci așa cum ne-au spus-o comuniștii. Ei nu ne-au învățat despre regalitate, despre Carol și Ferdinand, despre importanța lor în istoria României. În expoziție sunt cuprinse fotografii cu Regele Carol în vizitele lui la Tulcea. Nu este puțin lucru ca, în acele vremuri, regele să  vină în fiecare an la aici pentru a face acea plimbare pe Dunăre.

De aceea vreau să le mulțumesc din nou organizatorilor, vouă, tinerilor, care ați venit astăzi aici. Sper să vă placă și să plecați de aici cu amintiri frumoase și cu o lecție de istorie. La mulți ani, tulceni! La mulți ani, dobrogeni!“, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Dumitru Mergeani.

 

„Este o onoare să fiu astăzi aici alături de dumneavoastră, încărcați de această zi importantă pentru orice cetățean al Dobrogei. Vorbea Prea Sfinția Sa Visarion de Dobrogea, pământ bun. Într-adevăr, este un pământ minunat, o regiune mirifică. Vorbim cu admirație de înaintașii noștri, care ne-au lăsat un teritoriu liber, plin de bogății și cu oameni minunați. Suntem un popor minunat în județul Tulcea, cu diferite minorități, care trăiesc în pace de sute de ani. Avem cu toții datoria, noi și cei care vor veni după noi, să ducem la bun sfârșit reîntregirea acestei țări“, a declarat vicepreședintele Petre Badea.


Sursa foto: Consiliului Județean Tulcea
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii