Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:36 24 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Batalionul 348 Dobrogea execută trageri cu complexul antiaerian Gepard. Ce este complexul Gepard

ro

20 Apr, 2016 10:32 1450 Marime text
Aflați în Tabăra de Instrucție și Poligon de Trageri Sol – Aer (T.I.P.T.S.A) din Capu Midia, militarii din Batalionul 348 Apărare Antiaeriană “Dobrogea” au executat, în cadrul tragerilor de evaluare anuale, trageri de zi și de noapte cu complexul antiaerian 2x35 mm Gepard.
 
Tragerile antiaeriene anuale au scopul de a verifica atât starea de operativitate a tehnicii, cât și nivelul de pregătire a militarilor.
Fiind cel mai impunător complex de artilerie anriaeriană din Armata României, Gepardul militarilor dobrogeni s-a ridicat, și de această dată, la nivelul așteptarilor tuturor.
 
Sistemul GEPARD este un sistem de apărare antiaeriană care există în dotarea mai multor ţări membre NATO (Germania, Belgia, Olanda), iar achiziţia sa de la Armata Germaniei a condus la realizarea capabilităţilor de apărare antiaeriană a unităţilor din cadrul Forţelor Terestre, la un preţ de circa 4 ori mai mic decât în cazul achiziţiei unor sisteme noi, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării din anul 2009.
Achiziţia sistemelor GEPARD, din 1998 şi până în prezent, s-a efectuat  în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Sistemele Gepard achiziţionate în cadrul acestui program, remarcate prin mobilitate ridicată şi putere de foc mare, au participat la exerciţii şi aplicaţii cu trageri de luptă atât în poligoanele din România cât şi în Germania, cu rezultate foarte bune, apreciate şi de militarii germani.
Programul GEPARD a avut  ca obiectiv  realizarea a două capabilităţi de apărare antiaeriană, de nivel batalion în două locaţii diferite.
Pentru ambele batalioane de apărare antiaeriană, în cadrul programului s-a avut în vedere realizarea de capabilităţi complete, concretizate prin livrarea a câte 18 sisteme GEPARD, ateliere mobile de mentenanţă, echipamente de antrenament, documentaţie tehnică, piese de schimb, infrastructură (hală de mentenanţă, spaţii depozitare, noi sau reabilitate), muniţie,  asistenţă tehnică, pregătirea personalului prin cursuri atât în cadrul Ministerului Federal al Apărării din Germania, cât şi în cadrul companiei producătoare a sistemelor. Primul batalion este complet operaţional din anul 2004, cel de-al doilea din anul 2009.
Datorită rezultatelor foarte bune obţinute, la momentul actual, ţările membre NATO care deţin sistemul GEPARD nu îşi pun problema scoaterii din dotare în următorii 10 ani a acestor sisteme.
Ministerul Apărării Naţionale şi-a dorit ca industria de apărare din România să preia activitatea de mentenanţă  a sistemelor GEPARD şi chiar a facilitat pregătirea personalului din Uzina Mecanică Bucureşti, în Germania, la sediul companiei producătoare.
Oferta de donaţie din partea companiei producătoare a sistemelor GEPARD, a unor echipamente în folosinţă (tractoare de evacuare şi reparaţii), în stare bună de funcţionare, care asigură suportul logistic nu numai pentru sistemele GEPARD, dar şi pentru tancurile româneşti, a fost acceptată de către Statul Major al Forţelor Terestre, având costurile cele mai mici.
Prin acceptarea donaţiei, nu a fost înlăturată necesitatea achiziţionării tractoarelor de evacuare şi a podurilor mobile de asalt. Operatorii economici interesaţi sunt informaţi că procedura pentru achiziţia acestor echipamente nu a fost iniţiată.

Captura foto: .facebook.com/mapn.ro

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • emanuel 20 Apr, 2016 11:28 ca pregatire,sunt ofiter de tancuri (r) . m-am urcat pe gepard,l-am condus un pic. sistemul de conducere - ciudat. nu am tras. mi s-a parut masiv si un pic greoi.unitatea de foc este cam mica ...tot ce pot spune...interesant !!!