Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:46 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Băsescu este așteptat dimineață la Parchetul General!

ro

05 May, 2016 23:54 764 Marime text
Traian Băsescu va fi prezent mâine dimineață la Parchetul General. Se pare că el este urmărit penal în cel de-al șaselea dosar penal de la terminarea mandatului de președinte. Se pare că este vorba despre dosarul terenului din Aleea Privighetorilor 86, cumpărat de la Costel Căşuneanu cu 70.000 de dolari. 
 
Mâine el va afla ce acuzații i se aduc. Se pare că el și-a chemat în această seară avocații la el acasă. Există informații potrivit cărora procurorii îl acuză pe Băsescu de spălare de bani în formă continuată.
 
Acest teren a fost cumpărat în 2000, atunci când Băsescu abia devenise primarul capitalei. Procurorii spun că banii cu care a achiziționat acel ”petic de pământ” nu au putut fi justificați. Procurorii au deschis dosar în urma unei sesizări către Oficiul de combatere a spălării banilor făcută în 2014 de Grupul pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică.
 
Potrivit jurnaliştilor de la româniacurată.ro, procuroarea Elena Iordache de la Secţia de Urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General este cea care a început, în 13 aprilie, urmărirea penală faţă de Băsescu. A doua zi, o echipă de poliţişti a mers acasă la Băsescu şi l-a înştiinţat de punerea sub învinuire.
 
Fostul preşedinte nu a fost citat deocamdată, dar, potrivit procedurilor firești, urmează să fie chemat la Parchetul General pentru audieri. Conform unor surse judiciare, citate de româniacurată.ro, Parchetul îşi bazează acuzaţiile pe declaraţii de martori, înscrisuri bancare şi rapoarte ale Oficiului de combatere a spălării banilor.
 
În ziua în care Băsescu a cumpărat acel teren, Costel Căşuneanu cumpără un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, la un preţ de trei ori mai mare. Actele au fost încheiate la același notar, potrivit Antena3. În 2002, prin octombrie, Băsescu a vândut erenul din Aleea Privighetorilor 86 către Gabriela Blaj, cumnata şi asociata lui Costel Căşuneanu, cu peste 300.000 de dolari. O săptămână mai târziu, Traian şi Maria Băsescu cumpără de la Virgil şi Mariana Gheţeu o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti Ploieşti 137 B, cu 280.000 de dolari. După numai vreo două-trei săptămâni, fostul președinte i-a donat vila fiicei sale mai mare Ioana Băsescu.
 
Următorul an, adică în iunie 2003, Băsescu a transferat banii din vânzarea terenului din Primăverii în contul fiicei sale, Ioana. În noiembrie, același an, Ioana scoate 90.000 de dolari din acei bani. În iunie 2005, potrivit Antena3, Ioana Băsescu transferă 40.700 de dolari înapoi în contul tatălui ei.
În aprilie 2006, Gabriela Blaj vinde terenul cumpărat în 2002 de la Băsescu cumnatului ei, Costel Căşuneanu, pentru aproape 300.000 de euro!
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii