Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agenţia Naţională a Medicamentului Utilizarea codeinei pentru ameliorarea durerii la copii, restricţionată

ro

19 Jun, 2013 09:38 1236 Marime text
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale prezintă în cele ce urmează traducerea în limba română a comunicatului de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) referitor la recomandarea Comitetului de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee = PRAC) de restricţionare a utilizării codeinei pentru ameliorarea durerii la copii.


Comunicat de presă EMA referitor la recomandarea PRAC de restricţionare a utilizării codeinei pentru ameliorarea durerii la copii Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee = PRAC) al Agenţiei Europene a
Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) a recomandat o serie de măsuri ca răspuns la problemele de siguranţă apărute la medicamentele care conţin codeină, în cazul utilizării pentru tratamentul durerii la copii.


Aceste recomandări au apărut ca urmare a reevaluării de către PRAC a cazurilor de reacţii adverse grave sau finalizate cu deces la copii, după administrarea codeinei pentru tratamentul durerii. Majoritatea cazurilor respective au apărut după îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor sau a vegetaţiilor adenoide (polipi) pentru tratamentul apneei obstructive de somn (întreruperea frecventă a respiraţiei în timpul somnului).

Codeina este un opioid cu indicaţii aprobate pentru administrarea în tratamentul durerii la adulţi şi copii. În organismul pacientului, codeina se transformă în morfină. Copiii la care au apărut reacţii adverse grave s-au dovedit a fi „metabolizatori ultra-rapizi” ai codeinei. În organismul acestor pacienţi, codeina se transformă în morfină într-un ritm mai accelerat decât normal, ceea ce determină apariţia unor concentraţii mai mari de morfină în sânge, care pot avea efecte toxice precum deprimare respiratorie. PRAC recomandă următoarele măsuri de reducere la minimum a riscului pentru asigurarea faptului că aceste medicamente se administrează copiilor pentru tratamentul durerii numai în cazul în care beneficiile depăşesc riscurile: 2/4


• Din cauza riscului crescut de deprimare respiratorie asociat cu utilizarea medicamentelor care conţin codeină, acestea trebuie utilizate pentru tratamentul durerilor acute (cu durată scurtă de timp) de intensitate moderată la copii cu vârsta peste 12 ani şi numai în situaţia în care aceste dureri nu pot fi ameliorate de alte analgezice precum paracetamol sau ibuprofen.


• Medicamentele care conţin codeină nu trebuie utilizate la copii (cu vârsta sub 18 ani) după intervenţii chirurgicale de tonsilectomie sau adenoidectomie realizate pentru tratamentul apneei obstructive de somn. Administrarea codeinei la aceşti pacienţi creşte riscul de tulburări respiratorii.


• Informaţiile despre medicament trebuie să conţină o atenţionare referitoare la interzicerea utilizării codeinei la copiii cu tulburări respiratorii. Întrucât riscul de apariţie a reacţiilor adverse grave este prezent şi la adulţi, PRAC a recomandat restricţionarea utilizării medicamentelor care conţin codeină la pacienţii de orice vârstă cunoscuţi ca metabolizatori ultra-rapizi sau la femeile care alăptează, întrucât codeina este excretată în laptele matern. Informaţiile despre medicament ale codeinei trebuie totodată să includă şi informaţii cu caracter general pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii, pacienţi şi aparţinători, referitoare la riscul de apariţie a reacţiilor adverse specifice morfinei în cazul administrării codeinei la copii precum şi informaţii despre cum se pot recunoaşte simptomele asociate cu apariţia reacţiilor adverse.


După evaluarea tuturor datelor disponibile, PRAC a constatat că profilul farmacocinetic al codeinei (drumul parcurs de medicament în organism) a fost
bine studiat la adulţi însă datele referitoare la copii sunt foarte limitate, în condiţiile în care rapoartele de reacţii adverse de deprimare respiratorie asociate cu administrarea codeinei indică existenţa unui risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse specifice substanţelor opioide la copii sub 12 ani. În plus, datele limitate referitoare la eficacitatea codeinei utilizată pentru tratamentul afecţiunilor însoţite de durere la copii, indică faptul că efectul analgezic al codeinei nu este semnificativ mai bun comparativ cu efectul analgezicelor non-opioide precum paracetamolul sau ibuprofenul. Recomandarea PRAC va fi transmisă Grupului de coordonare pentru procedurile de recunoaştere mutuală şi descentralizată pentru medicamentele de uz uman (Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human = CMDh) la întrunirea acestuia din 24-26 iunie 2013. Pacienţilor care au întrebări li se recomandă să discute cu medicul sau cu farmacistul.3/4


Codeina este un opioid utilizat pe scară largă pentru tratamentul durerii, fiind folosit de asemenea şi pentru tratamentul tusei. În statele membre ale Uniunii. Europene, medicamentele care conţin codeină sunt autorizate prin procedură naţională şi se eliberează fie pe bază de prescripţie medicală, fie fără prescripţie medicală (over the counter = OTC) în diferite state membre ale UE.


Codeina se găseşte pe piaţă ca atare sau în combinaţie cu alte substanţe precum aspirina sau paracetamolul. Efectul codeinei asupra durerii se datorează conversiei acesteia în morfină. Prin metabolizare în organism, codeina este convertită în morfină de către o enzimă numită CYP2D6. Este bine cunoscut faptul că, la anumiţi pacienţi cunoscuţi ca „metabolizatori ultra-rapizi ai CYP2D6”, biotransformarea codeinei în morfină se produce mai repede decât în mod normal, ceea ce determină apariţia unor nivele crescute de morfină în sânge şi în consecinţă, apariţia de reacţii adverse de tip toxic precum tulburări respiratorii.


Informaţii suplimentare despre procedura de evaluare


Evaluarea medicamentelor care conţin codeină a fost iniţiată în data de 03 octombrie 2012, la solicitarea autorităţii competente în domeniul medicamentului din Marea Britanie, în conformitate cu articolul 31 al Directivei 2001/83/CE. În urma discuţiilor, la data de 31 octombrie 2012, evaluarea s-a extins de la tratamentul strict al durerii post-intervenţionale la copii la tratamentul durerii la copii în general. În cursul evaluării PRAC a avut în vedere toate datele disponibile referitoare la beneficiile şi riscurile medicamentelor care conţin codeină utilizate pentru tratamentul durerii, inclusiv date de farmacocinetică, date din studii clinice, date provenite din experienţa post-autorizare în Europa şi date din literatura de specialitate. EMA invită de asemenea părţile interesate, inclusiv profesioniştii din domeniul sănătăţii, organizaţiile de pacienţi şi publicul să prezinte date relevante pentru această procedură. Întrucât această reevaluare cuprinde numai medicamente autorizate prin procedură naţională, recomandările PRAC vor fi înaintate Grupului de 4/4 coordonare pentru procedurile de recunoaştere mutuală şi descentralizată pentru medicamente de uz uman (Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human = CMDh), care va adopta o decizie finală. CMDh este organismul de reglementare care reprezintă autorităţile naţionale de reglementare în domeniul medicamentelor din statele membre ale Uniunii Europene.

În cazul în care decizia CMDh este adoptată prin consens, opinia va fi implementată direct de către statele membre în care sunt autorizate aceste medicamente. Dacă decizia va fi adoptată prin vot majoritar, aceasta va fi transmisă Comisiei Europene, care va adopta o serie de măsuri cu aplicabilitate obligatorie prin lege la nivelul întregii UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii