Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:27 20 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administratorul SC Interagro, Ioan Niculae, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

ro

26 Apr, 2016 14:36 1439 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaților
NICULAE IOAN, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, administrator al S.C. INTERAGRO S.A. și SC INTERVITT SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- cumpărare de influenţă, în formă continuată,
- instigare la evaziune fiscală şi
- instigare la spălare de bani,
GHEORGHE BUNEA STANCU, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă,
TONCEA NICOLETA MARIANA, preşedinte al S C. INTERAGRO S.R.L.,la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală şi
- complicitate la spălare de bani,
BĂRAC VIOREL, director general S.C. INTERAGRO S.A., la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- evaziune fiscală şi
- spălare de bani,
S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- evaziune fiscală şi
- spălare de bani,
SC INTERVITT SRL, SC LIBAROM AGRI  SRL și SC MIKE TRADING & INVESTMENT SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- spălare de bani,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi SC LIBAROM AGRI SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.
În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei INTERAGRO SA, operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.
Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A.
Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei.
În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice,  scopul fiind acela:
- de a externaliza veniturile firmei  „mamă” (INTERAGRO SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării,
- de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii,
- de a finanța unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare, etc.). În acest fel a fost finanţată cu 5.000.000 euro firma INTERVITT SRL(divizia de vinificaţie a grupului INTERAGRO), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae.
Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul inculpatului Bărac Viorel, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către SC LIBAROM AGRI SRL.
Inculpații au beneficiat și de ajutorul preşedintelui SC INTERAGRO SRL, Toncea Nicoleta Mariana care, din dispoziţia inculpatului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma SC LIBAROM AGRI SRL și de reintroducerea sumelor de bani „spălate” în circuitul civil.
Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de inculpatul Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.
 
"În perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae,  a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenționarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice", spun procurorii DNA.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei INTERAGRO de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse. 

Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancţionarea României de către Comisia Europeană prin procedura de “infringement”, pentru încălcarea normelor privind concurenţa neloială şi ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât și indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii).

În acest context, inculpatul Ioan Niculae i-a promis suspectului Said Baaklini suma de 2.000.000 euro, persoanei respective suma de 1.000.000 euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obţinut în urma distribuirii îngrăşămintelor livrate de S C. INTERAGRO S.R.L. în judeţele din jurul Brăilei.  
 
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin SC INTERAGRO SA și  SC INTERVITT SRL până la concurența sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra părţilor sociale ale SC INTERVITT SRL.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, față de inculpata Guţă Adriana, a fost dispusă soluția clasării.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de suspectul Said Baaklini, reprezentant al firmei SC Libarom Agri  SRL și față de inculpatul Rajef Sharif Mohammad, reprezentant al SC Mike Trading & Investment SRL.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii