Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul.ro. Cel mai bătrân membru al comunităţii evreieşti de la Constanţa s-a stins din viață

ro

19 Jul, 2018 12:53 4331 Marime text
Sady Herşcovici, de 95 de ani, era cel mai bătrân membru al comunităţii evreieşti de la Constanţa. El va fi înmormântat vineri în cimitirul evreiesc, informează Adevarul.ro. 

Sady Herşcovici s-a născut de 1 ianuarie 1923, în Huşi. A urmat cursurile Liceului Cuza Vodă din localitate, însă în 1938 a fost dat afară de la liceu pentru că era evreu. Nu a fost singurul.

Toţi cei de religie iudaică au avut aceeaşi soartă din cauza unei legi nedrepte, numită de românizare, care spunea că evreii nu trebuie să fie primiţi la şcoală. Guvernul de la acea vreme a promulgat „Legea revizuirii cetăţeniei“ în 1938 care a dat startul prigonirii evreilor, deoarece foarte mulţi oameni aparţinând acestei minorităţi nu mai sunt consideraţi cetăţeni români.  

Viaţa lui Sady s-a schimbat radical în anul 1941.

„Într-o bună zi, eu şi tatăl meu Moritz, am fost chemaţi la Poliţie şi de acolo ne-au băgat într-un convoi format de evrei. Eu nu avem încă 18 ani. Mama, Raşela, a rămas acasă“, îşi amintea bătrânul într-un interviu pentru Adevărul. Dezbrăcaţi, flămânzi şi bolnavi, toţi au fost duşi pe jos până la Bârlad, străjuiţi de baionete pentru ca nu cumva cineva să fugă. Aşa au mers 140 de kilometri. Mulţi au murit pe drum.

 
Articolul integral poate fi citit pe  Adevarul.ro. 
Sursa foto: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii