Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:37 26 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 7. „Nu plecăm! Nu plecăm!” A patra zi de proteste la Constanţa (galerie foto+video)

ro

06 Nov, 2015 17:50 1167 Marime text
Aseară, pentru a treia zi consecutiv, constănţenii au ieşit în stradă, precizând că îşi doresc o schimbare a clasei politice.
 
Şi în seara aceasta, Constanţa se alătură celor care protestează în marile orașe ale țării.
 
„Deoarece mulţi ştiu ora 18.30, a rămas aceeaşi oră! Ne strângem în faţa Prefecturii din Constanţa. În jur de ora 19.00, plecăm în marş (pe un traseu mai scurt - eventual bulevardul Ferdinand - Gară - Casa de Cultură - Prefectură). Ne-am întoarce în faţa Prefecturii undeva în jur de ora 20.30 şi continuăm la faţa locului, cu unele modificări de moment!”, potrivit unui constănţean.
 
Pe una dintre paginile de Facebook a protestatarilor se precizează dorinţele manifestanţilor, şi anume:
„1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.
2. Vrem ca toți cei care au participat la operațiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie amenințați!
3. Vrem revizuirea de urgență a planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și pentru cutremure, care în București ar putea produce zeci de mii de victime! Activitățile comerciale în clădiri neconsolidate și care prezintă risc de prăbușire trebuie interzise!
 
4. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din țară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgență pentru a se asigura că dețin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- și termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!
5. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!
6. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat și instruit, atât medicii cât și auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătății pentru amânarea dării în folosință a Unității Moderne pentru Arși de la Spitalul Floreasca!
 
7. Vrem echipament modern pentru pompieri și pentru toți cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condițiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.
8. Vrem introducerea în programa școlară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucție de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații), educație rutieră şi de prevenire a incendiilor!

9. Vrem simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea spațiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarități și neconcordanțe. Responsabilitățile trebuie să fie clare, la fel și sancțiunile.
 
Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă. Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă!”, este mesajul acestora.
 
Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 7, ora 22.45

Rândurile celor care participă la marș s-au mai rarit. Cu toate acestea, pe platoul din faţa Prefecturii încă se mai află persoane care strigă „Jos Guvernul!”. 

UPDATE 6, ora 22.15

Protestatarii s-au oprit în intersecție la Dacia, unde au ţinut un moment de reculegere, după care au strigat „Colectiv, Colectiv”. Apoi s-au îndreptate spre Prefectură.

UPDATE 5, ora 21.20

Câteva sute de manifestanți au rămas în parcul Primăriei, în timp ce majoritatea participanților au plecat în marș, pe un traseu stabilit, spre Casa de Cultură. În aceste momente, au trecut de intersecţia de la Casa de Cultură.

UPDATE 4, ora 20.20

Cei prezenţi la protest declară că, în seara aceasta, nu vor pleca în marş, ci vor rămâne în dreptul Prefecturii. „Nu trebuie să ne dispersăm”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, un protestatar. Se strigă în cor: „Nu plecăm! Nu plecăm!”.

UPDATE 3, ora 20.16

În jur de 2.000 de persoane sunt la Harta din parcul Primăriei și în dreptul Prefecturii. De asemenea, alte 200 de persoane protestează în Medgidia.


UPDATE 2, ora 20.01

Oamenii continuă să se adune la proteste. Aceştia sunt însoţiţi de echipaje ale poliţiei şi jandarmeriei. În aceste momente, s-au mutat la Prefectură.



UPDATE 1, ora 19.36

În aceste momente, în jur de 1.000 de constănţeni s-au adunat să protesteze. Aceştia au venit cu pancarde, ce conţin mesaje precum "Domnule Iohannis, noi, poporul, îţi cerem să NU accepţi un guvern politic! Altfel, îţi vom cere şi ţie demisia”.


Ti-a placut articolul?

Comentarii