Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

110 ani de la naşterea unui geniu, pictorul Salvador Dali

ro

11 May, 2014 12:12 2803 Marime text
Astăzi se împlinesc 110 ani de la naşterea unei personalităţi marcante a secolului XX, pictorul spaniol, Salvador Dali.
Cel care a spart tiparele vremurilor în care a trăit s-a născut la Figueras, unde, în prezent, există un muzeu dedicat lui, „Teatrul-Muzeu Salvador Dali”.
În copilărie a avut parte de o atitudine rece din partea familiei şi a colegilor de clasă, din cauza numeroaselor accese de furie pe care le avea. Şi la maturitate ajunge să fie respins de prieteni şi din cercurile de pictură din cauza propriei personalităţi. A mers atât de departe, încât a dezvoltat un cult al personalităţii, conturat de la o vârstă fragedă. În „Jurnalul unui geniu” mărturisea că „în copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am şi ajuns”. Într-un interviu din 1958 susţinea cu pasiune că cel mai important pentru el era propria sa personalitate şi că tot ce îşi dorea în viaţă era să devină Salvador Dali. Afirma despre Pablo Picasso că este al doilea mare geniu al lumii, după el insuşi.
Cu o neobişnuită încredere în forţele proprii, Dali a rimat cu talentul său şi a avut un succes impresionant în domeniul culturii. Îşi folosea visele şi reveriile drept sursă de inspiraţie pentru tablouri. Dali folosea metoda paranoico-critică, potrivit Wikipedia. Contura fiecare obiect din tablourile sale cu o foarte mare atenţie.
Cele mai neaşteptate idei apăreau la Dali. S-a gândit la brânza Camembert şi a pictat unul dintre cele mai importante tablouri din istorie. Găsea fundul lui Hitler foarte fascinant.
Nici în domeniul scrisului, al design-ului scenic şi al filmelor nu s-a lăsat mai prejos.
În anul 1974 a rămas fără niciun profit, deoarece drepturile lui în arte au fost vândute de alţi oameni de afaceri. Şase ani mai târziu, o persoană din Cleveland a format o organizaţie numită „Friens to Save Dali”. A ajuns în atenţia Familiei Regale din Spania în urma lucrărilor expuse în anul 1983.
Dali a trăit o frumoasă şi tumultoasă poveste de dragoste cu cea care a devenit muză pentru el, Gala, reprezentată în multe din picturile sale. Gala era căsătorită cu prietenul său, poetul Paul Eluard, dar ea a devenit ulterior soţia lui Dali.
Dali şi-a transcris memoriile în una dintre cele mai neobişnuite autobiografii, „Jurnalul unui geniu”. Titlul l-a ales personal. În paginile cărţii găsim o poveste sinceră, pe alocuri amuzantă, piperată cu afirmaţii extravagante. „Îmi plac foarte mult craniile de elefant. Mai ales vara. Nu concep o vară fără un craniu de elefant.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii