Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:25 28 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Relații diplomatice 27 aprilie, Ziua Libertății pentru Republica Africa de Sud. Dată de comemorare și omagiu pentru cei care au luptat pentru eliberare (Galerie FOTO)

ro

27 Apr, 2025 15:31 282 Marime text
Pretoria; Sursa foto: Wikipedia





 
  • 27 aprilie 2025 este o zi importantă și cu semnificații pentru Africa de Sud. Sud africanii marchează astăzi Ziua Libertății, aniversare a Africii de Sud unită, democratică, non-rasială, non-sexistă şi prosperă pe care au înfiinţat-o în 1994, anul primelor alegeri libere din ţară. 
  • Este o zi de comemorare şi omagiu pentru toţi cei care au luptat şi uneori au plătit cu moartea pentru libertate.
  • Este o zi de sărbătoare şi pentru că Nelson Mandela, icoana poporului sud african, care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru acea libertate, a votat pentru prima dată când avea 76 de ani în loc de 18 ani acceptaţi la nivel internaţional.  

Pentru majoritatea populaţiei sud-africane, 1994 a însemnat primii paşi către libertate şi democraţie şi a dat speranţă unui viitor mai bun şi prosper. O viaţă mai bună pentru toţi se baza pe restaurarea demnităţii umane, respectarea vieţii umane, crearea de locuri de muncă decente, construirea de case, deschiderea uşilor educaţiei şi furnizarea de servicii de bază.
 
Această zi a libertății este celebrată prin ateliere, conferinte, talk-show-uri, împărtășind ceea ce inseamnă libertate, democrație pentru noi toți. Întreaga țară se aprinde într-un spirit vibrant care include și sărbători, braai (grătar), muzică și dans. De asemenea, se organizează activități culturale care  arată unitatea în diversitate prin culturile lor diferite, păstrate în muzica, dansul, bucătăria și costumele tradiționale.
 
Relații diplomatice cu România
 
Relaţiile bilaterale româno-sud-africane datează din 1991. Cele două țări au multe în comun, inclusiv prietenia şi ospitalitatea caracteristice. 
 

În septembrie 2016, guvernele celor două țări au semnat un protocol de cooperare, deschizând calea pentru o colaborare comună în continuare. 
 
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Africa de Sud este Monica-Cecilia Sitaru. Aceasta este acreditată și în Rep.Botswana, Uniunea Comorelor, Rep.Seychelles, Rep.Madagascar, Rep.Mauritius, Rep.Mozambic, Regatul Lesotho, Republica Zambia, Namibia, Regatul Eswatini.

Foto: Facebook/ Ambasada României în Africa de Sud

 
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Africii de Sud în România este   Pieter Andries Swanepoel.  
 

Un scurt istoric al țării

 
Teritoriul actual al Africii de Sud a fost locuit din cele mai vechi timpuri de triburi Bantu, boşimani şi hotentoţi. Coasta sudică este considerată leagănul apariţiei omului, potrivit ultimelor descoperiri arheologice.Colonizarea de către europeni a început în anul 1652, prin ocuparea de către olandezi a zonei Capului, anexată apoi de către Anglia în 1756 şi 1806.

De aici, albii, îndeosebi cei de origine olandeză, au migrat spre nord şi nord-est, întrând în conflict cu populaţia africană. În urma unor războaie sângeroase cu băştinaşii, olandezii(Burii) au înfiinţat, în 1852 şi, respectiv, 1854 două republici – Transvaal şi Orange Free State, care la rândul lor intră în război cu Anglia, la finele secolului XIX-lea. Războaiele anglo-bure s-au încheiat în 1902, cu victoria forţelor britanice. Burii şi-au păstrat însă poziţii cheie în administraţia noilor colonii.În anul 1910, s-a constituit Uniunea Sud-Africană (USA), care în 1934 a devenit dominion în cadrul Commonwealth-ului, primind în administrare şi Africa de Sud-vest (actuala Namibia).

Începând cu anii 1923 şi 1924, au fost adoptate primele legi rasiste, iar în anii ’50 sunt promulgate noi legi segregaţioniste, fiind elaborată şi pusă în practică cunoscuta doctrină de apartheid (dezvoltarea separată a raselor). La 31 mai 1962, în urma unui referendum organizat de Partidul Naţionalist, ţara a fost proclamată Republică şi a ieşit din Commonwealth. Organizaţiile politice ale populaţiei de culoare (Congresul Naţional African şi Congresul Pan-African) sunt interzise, iar Nelson Mandela şi alţi lideri africani condamnaţi pe viaţă (1964).

După venirea la putere, în februarie 1990, a preşedintelui Frederick de Klerk, în Republica Africa de Sud începe un proces de abandonare treptată a politicii de apartheid şi creare a unei societăţi democratice multirasiale, prin legalizarea organizaţiilor populaţiei de culoare, eliberarea lui Nelson Mandela, amnistierea deţinuţilor politici şi abolirea legilor rasiste.

În anul 1994, au fost organizate primele alegeri generale democratice, câştigate de Congresul Naţional African (ANC), iar liderul său Nelson Mandela devine primul preşedintele al ţării, din rândul populaţiei de culoare.

În 1994, Republica Africa de Sud a intrat în ONU, Organizaţia Unităţii Africane (actuala Uniune Africană).În decembrie 1996 este promulgată noua constituţie, ce consacră abolirea discriminării rasiale, separarea puterilor în stat, protecţia libertăţilor fundamentale ale omului şi recunoaşte drepturile socio-economice. În iunie 1999, aprilie 2004 şi aprilie 2009, au avut loc alegeri generale democratice, câştigate de ANC.
 
Date geografice ale țării
 
Africa de Sud este situată în cea mai sudică regiune a Africii, cu o lungă coastă care se întinde pe mai mult de 2.500 km și de-a lungul a două oceane (Atlanticul de Sud și Indianul). Cu o suprafață teritorială de 1.219.912 km2, Africa de Sud este a 24-a cea mai mare țară din lume. 
 
Se învecinează cu Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe. Are ieşire la Oceanul Atlantic și Oceanul Indian.
Climă este una temperată (în general), dar și foarte diversă ca urmare a întinderii și diversității geografice. Zonele climatice variază de la deșertul arid al sudului Namibului, pe o fâșie îngustă de-a lungul Oceanului Atlantic în colțul nord-vestic al țării, până la clima subtropicală luxuriantă din estul țării, de-a lungul graniței cu Mozambicul și Oceanul Indian. Iernile în Africa de Sud au loc între iunie și august.
 
Capitala este la Pretoria, iar alte orașe importante sunt  Johannesburg, Cape Town, Durban, Pretoria, Port Elizabeth, Vereeniging. 

Johannesburg; Sursa foto: Wiikipedia

 
Limba oficială. Sunt recunoscute 11 limbi oficiale în Constituția Africii de Sud.  Astfel, sunt  limbile etniilor, împreună cu afrikaans şi engleza,  cea din urmă  este, însă, cea mai răspândită.
 
Religii recunoscute: 73,5% din populația este de religie creștină (catolici, protestanți sau anglicani). Cei care practică religii tradițional-etnice indigene sunt în număr de peste 2,4 milioane de persoane (aprox. 4,4%). Musulmani 1,6%. Musulmanii din Africa de Sud susțin că credința lor este religia cu cea mai rapidă creștere a convertirii în țară, numărul musulmanilor negri crescând de șase ori, de la 12.000 în 1991 la 74.700 în 2004.

Foto: Wikipedia



 
Între grupurile confesionale se regăsesc creștini zioni (11,1%), penticostali (8,2%), romano-catolici (7,1%), metodiști (6,8%), reformați olandezi (6,7%) și anglicani (3,8%). Musulmanii reprezintă 1,6% din numărul populației, hindușii 1,0%, adepții credintei Bahá'í 0,5%, evreii 0,17%, budiștii si cei care urmează una din religiile tradiționale chinezești reprezintă împreună 0,03 % din totalul populației, iar aproximativ 8,0% se declară nereligioși. Africa de Sud găzduiește, de asemenea, o populație evreiască mare, descendentă din evreii europeni care au ajuns ca minoritate în rândul altor coloniști europeni. Această populație a ajuns la 120.000 în anii ’70, deși azi au rămas în jur de 67.000, restul emigrând în mare parte în Israel. Chiar și așa, aceste numere fac din comunitatea evreiască din Africa de Sud cea de-a 12-a cea mai mare din lume.
 
Moneda naţională este „Rand”.
 
Profil Politic
 
Forma de guvernământ a Africii de Sud este republică prezidenţială.
 
Preşedintele ţării este ales pentru o perioadă de cinci ani de către Adunarea Naţională, din rândul parlamentarilor, şi are dreptul la două mandate. Este asistat în exercitarea funcțiilor de către un vicepreşedinte. Șeful guvernului este președintele, care numește și membrii cabinetului.
  
În prezent, funcția este deținută de Cyril Ramaphosa, ales de Adunarea Națională la 15 februarie 2018, după demisia lui Jacob Zuma, care s-a confruntat cu acuzații de corupție și moțiuni de cenzură.

Cyril Ramaphosa; Foto: Wikipedia


  
Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului, este formată din 400 de membri aleși prin sistemul de reprezentare proporțională, cu mandate de cinci ani. Consiliul Național al Provinciilor, camera superioară, este compus din 90 de membri, aleși pentru mandate de cinci ani de cele nouă legislaturi provinciale, fiecare dintre acestea alegând câte zece reprezentanți.
 
Principalele partide și grupări politice sunt Congresul Național African, Alianța Democratică, Luptătorii pentru Libertate Economică.
 
Informații despre economie
 
Africa de Sud are o economie mixtă, cu venituri medii superioare. Economia sa este a doua ca mărime din Africa, după Nigeria, cu un PIB (PPC) de 1,026 trilioane USD în 2024. În comparație cu alte țări din Africa sub-sahariană, Africa de Sud se remarcă printr-un PIB (PPC) pe cap de locuitor ridicat (15.723 USD în 2024). Țara este membră a unor organizații economice majore, precum G8 + 5, G20 și BRICS.

Fiind un centru regional de producție și servicii, Africa de Sud deține cea mai industrializată, avansată tehnologic și diversificată economie de pe continentul african.

Africa de Sud joacă un rol esențial în comerțul regional, fiind un important partener comercial pentru țările africane din SADC (Comunitatea pentru Dezvoltare Sud-Africană) și nu numai. Relațiile comerciale internaționale cu Uniunea Europeană, Statele Unite și China sunt esențiale pentru economia sa, permițând accesul la piețe globale și diversificarea exporturilor.

Economia Africii de Sud prezintă un paradox între două părți socio-economice opuse. Partea dezvoltată a țării este comparabilă cu economiile, infrastructura și nivelul de trai din țările occidentale, în timp ce partea mai puțin dezvoltată se aseamănă cu alte state în curs de dezvoltare, dar este, totuși, mai avansată decât majoritatea țărilor africane sub-sahariene. Acest paradox economic, moștenit din perioada apartheidului, pune în evidență zonele și industriile dezvoltate, care erau controlate istoric de populația albă. Discrepanța se reflectă, de asemenea, în nivelul de trai dintre clasa de mijloc și clasa de jos, indiferent de grupul etnic. Astfel, Africa de Sud se confruntă în continuare cu o rată ridicată a sărăciei și se află în top zece la nivel global în privința inegalității veniturilor.

Foto: Facebook




Mineritul și industria manufacturieră sunt importante. Principalele produse sunt cele alimentare, băuturile, hârtia, produsele chimice și îngrășămintele. Fier și oțel se produc la Pretoria și Newcastle. Finanțele, asigurările și turismul sunt de asemenea importante.
Africa de Sud ocupă primul loc în lume ca producție de aur. Minele din Johannesburg furnizează 30% din totalul mondial.
 
Cultură și personalități marcante
 
Literatura sud-africană a fost format de istoria socială și politică unică a țării. Unul dintre primele romane cunoscute scrise de un autor negru într-o limbă africană, a fost Mhudi, al lui Solomon Thekiso Plaatje, scris în 1930. În anii 1950, revista Drum a devenit renumit pentru satiri politice, ficțiuni și opinii, dând glas culturii negre urbane.

Printre autorii albi sud-africani renumiți se numără Alan Paton, care a publicat romanul Cry, the Love Country in 1948. Nadine Gordimer a devenit prima sud-africană care a primit premiul Nobel pentru literatură, în 1991. J. M. Coetzee a câștigat premiul Nobel pentru literatură, în 2003.
Piesele de teatru ale lui Athol Fugard sunt interpretate în mod regulat în teatrele din Africa de Sud, Londra (Royal Court Theatre) și New York. Romanul The Story of an African Farm (1883) a lui Olive Schreiner a fost o revelație în literatura victoriană: este considerată de mulți ca fiind introducerea feminismului în forma romană.

Scriitorul Breyten Breytenbach a fost pedepsit cu închisoare pentru implicarea sa în mișcarea de gherilă împotriva apartheidului. André Brink a fost primul scriitor afrikaner care a fost interzis de către guvernul apartheid după ce a publicat romanul A Dry White Season.
De asemenea, există o mare diversitate în muzica din Africa de Sud. Muzicienii negri au dezvoltat un stil unic numit Kwaito, despre care se spune că devine din ce în ce mai prezent în radio, televiziune și reviste. 
 
Totodată, Africa de Sud a produs muzicieni de jazz de renume mondial, în special Hugh Masekela, Jonas Gwangwa, Abdullah Ibrahim, Miriam Makeba, Jonathan Butler, Chris McGregor și Sathima Bea Benjamin.
 
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse următoarele obiective din Africa de Sud: Parcul natural din zona umedă Sainte-Lucie (1999), Insula Robben (1999), Siturile fosilifere cu hominizi de la Sterkfontein, Swartkrank, Kromdraai și din împrejurimile acestora (1999, 2005), Parcul natural Drakensberg (Qathlamba) (2000), Peisajul cultural din Mapungubwe (2003), Arealul protejat din regiunea Cap Floral (2004), Domul Vredefort (2005), Peisajul cultural și botanic de la Richtersveld (2007), Peisajul cultural Khomani (2017).


Foto: Facebook/ Ambasada României în Africa de Sud


 
Adrese utile
 
Adresa Ambasadei Republicii Africa de Sud în România este pe Strada Știrbei Vodă 26-28, București.
 
Telefon: 021 313 3725
 
Adresa Ambasadei României în Republica Africa de Sud este: 877, Justice Mohamed Street (former 117 Charles Street), Brooklyn 0181, P.O. Box 11295, Hatfield 0028
 
Web: http://pretoria.mae.ro
 
Consulatul General al României la Cape Town
 
Adresa: Helderberg House, 24 Highwick Drive, Kenilworth, 7700
Telefon: +27-21-76.11.781
Fax: +27-21-76.12.657

E-mail: romania@telkomsa.net
Web: www.capetown.aift.ro

Secție economică
 
Telefon/fax : + 27-21-79.72.258
E-mail: romtrade@telkomsa.net
 
Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
 
Citește și
Relații diplomatice17 aprilie, Ziua Independenței Siriei. O țară frământată de un lung război civil și multă violență (Galerie FOTO)
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii