Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:57 18 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhimandritul Simeon Kraiopoulos Părerea de sine - idolul din noi. Să nu ascundem lipsa noastră de pocăinţă!

ro

04 Apr, 2012 19:08 653 Marime text

"Noi, bunii creştini, aşa cum ne considerăm, care cercetam cărţile sfinte, mergem la Biserica, ne şi rugăm suntem în primejdie să suferim o pagubă ireparabilă dacă socotim că mergem bine. Într-o zi, Dumnezeu se va lepăda de noi. Ceea ce trebuie să avem cu deosebire în vedere, ca să evitam această primejdie, este pocăinţa. Să avem dispoziţia să acceptăm pocăinţa pe care ne-o da Dumnezeu. Dacă El vizitează sufletul nostru, primul lucru pe care ni-l dăruieşte este pocăinţa. Spunem cuvinte elevate, ne purtăm cum nu-I place lui Dumnezeu, cugetăm în sinea noastră aşa cum nu vrea Dumnezeu şi nu ne pocăim. Din neatenţie sau pentru ca ne-am supărat îl întristăm pe celalalt, îl nedreptăţim şi nu ne pocăim. Purtăm înlăuntrul sufletului nostru dispreţul, obrăznicia, tupeul, mândria şi nu ne pocăim.

Astfel, există primejdia ca binele pe care-l vom primi din studiu [studiul Scripturii, al Sfinţilor Pprinţi, etc., n.n.], sa legalizeze lipsa noastră de pocăinţă, să o cocoloşească. Continuăm, chipurile, să înaintăm, fără să intrăm în rânduială. Şi nu numai că nu intrăm în rânduială, dar acoperim cele pentru care trebuie să ne pocăim. În consecinţă, mergem să ne rugăm şi nu ne căim, nu avem dispoziţia necesară să primim pocăinţa pe care Dumnezeu ne-o dăruieşte în timpul rugăciunii. Mintea noastră zboară la alte lucruri. Mergem la Biserica şi rămânem, în toata vremea, fără dispoziţia spre pocăinţă. Se poate chiar să mergem să ne împărtăşim fără să avem pocăinţă. O pricină pentru care nu înaintăm duhovniceşte.

 http://www.razbointrucuvant.ro/2012/04/02/arhim-simeon-kraiopoulos-parerea-de-sine-idolul-din-noi-bunii-crestini-sa-nu-ascundem-lipsa-noastra-de-pocainta/

Ti-a placut articolul?

Comentarii