Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Redescoperă România pe două roţi Slobozia – Constanţa

ro

14 Jul, 2011 16:32 2539 Marime text

dscn2165_resize.jpgUrmatoarea zi din "Redescopera Romania pe doua roti" ne-a condus la Slobozia. Drumul dintre Calarasi si Slobozia este foarte bun, drept si fara prea multe localitati. In principiu mergi prin camp pana te saturi. Nu-i mare lucru de vazut, decat daca va intereseaza in mod special culturile de floarea soarelui.

Am intrat in Ialomita destul de rapid, asa ca era sa ratam semnul de intrare in judet. Am ajuns in Slobozia cu soarele in cap si fara incidente. Consiliul Judetean l-am gasit foarte repede si fara sa ne plimbam pe zeci de stradute. Stampila a fost luata imediat si fara complicatii sau zeci de explicatii si rugaminti. Oameni cu capul pe umeri, tot respectul. Am stat vreo ora in Slobozia, am anuntat ca suntem acolo, am spus si unde suntem, n-a venit nimeni. Prin urmare ne-am continuat drumul catre Constanta.

Inainte de a ajunge la Constanta am ajuns la Orasul de Floci. Acolo, in schimbul taxei de 1.5 lei de persoana, am aflat una dintre cele mai interesante povesti de pe tot traseul.

Orasul de Floci este singurul oras medieval din Europa care nu mai este locuit acum si este fosta capitala a judetului Ialomita. Este si locul nasterii lui Mihai Viteazul, dupa cum ne-a povestit muzeograful de la fata locului. Denumirea "Orasul de Floci" vine de la comertul cu lana, foarte dezvoltat in acea zona. Orasul a cunoscut o dezvoltare fenomenala, mai ales pentru ca domnitorii au redus taxele in zona pentru a dezvolta economia din zona. Orasul a fost parasit in momentul in care a intervenit biserica (pana sa vina biserica a fost reconstruit de doua ori, ars fiind de Stefan cel Mare). Reprezentantii acesteia au marit taxele pana la un nivel astronomic pentru a-si spori veniturile si, incet - incet, oamenii s-au mutat. Inundatiile si modificarea traseului raului de catre comunisti au acoperit orasul care este acum in curs de descoperire. Merita vizitat.

 

www.visurat.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • catalin 14 Jul, 2011 16:00 salut! sunt din Slobozia si sincer sa fiu chiar nu am stiut ca ati fost prin oras. dupa cum spuneti ca i-ati gasit pe cei de la CJI, precis ati fost in timpul saptamanii si chiar pana in ora 16. in orasul nostru nu prea aveti sanse de a fi bagati in seama pana la acea ora, pentru ca majoritatea sunt la munca. poate povestea de la Orasul de Floci va va face sa reveniti vreodata prin Slobozia, dar poate faceti un efort sa reveniti in week-end sau macar dupa ora 16. o sa mai aflati povesti interesante, va asigur!