Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul şi reprezentanţii FMI se duc la Cotroceni

ro

31 Jul, 2011 16:39 1147 Marime text

In aceasta dupa amiaza premierul Emil Boc alaturi de reprezentantii FMI si cei ai Bancii Mondiale urmeaza sa-i prezinte presedintelui Basescu programul de masuri convenit cu Fondul Monetar International pentru anul urmator.

Intalnirea este extrem de importanta atat prin prisma declaratiilor facute recent de Jeffrey Franks, reprezentantul FMI, dar si din perspectiva alegerilor de anul viitor.

Spre marea dezamagire a opozitiei Jeffrey Franks a dat note de trecere guvernului Boc, a confirmat cresterea economica si a declarat ca este posibil ca Romania sa isi continue cresterea economica si in cea de a doua parte a anului si are sanse sa isi accelereze cresterea daca, si aici devine dificil, va continua reormele, isi va imbunatati absorbtia fondurilor europene si va avea un plan de investitii solide.

Continuarea reformelor nu este tocmai ceea ce doreau probabil sa auda multi dintre reprezentantii coalitiei majoritare care se gandeau sa dea drumul supapei de pomeni electorale indirecte in perspectiva alegerilor generale. Ma refer la cresterile de salarii si pensii, de creearea unor economate sub un alt nume si alte subventii bugetare la care ar fi urmat sa se adauge probabil si stoparea putinelor reforme menite sa reduca aparatul birocratic.

Dar nota satisfacatoare data de FMI convine cred presedentiei si va usura motivarea unei ample remanieri guvernamentale care cred ca va avea loc pana la inceputul sesiunii parlamentare. Absorbia defectuoasa si lipsa de reforma in propriile structuri vor fi ratiunile ptr care o serie de ministri isi vor pastra fotoliile.

Iar in ceea ce priveste opozitia, PSD dupa ce a haulit in dreapta si in stanga impotriva acordului Romaniei cu FMI, a descoperit brusc ca in Europa bantuie criza economica (era criza si acum un an cand PSD aducea oamenii cu autobuzele in capitala si cerea caderea Guvernului) si ca in urma masurilor adoptate, Romania nu doar ca nu a luat-o pe drumul Greciei dar a inceput sa aiba si ceva crestere economica. Asa incat PSD (PNL nu conteaza in aceasta ecuatie) va trebui sa decida daca continua pe linia denuntarii acordului cu FMI si cere alegeri anticipate sau renunta la aceasta linie politica si asteapta alegerile de anul viitor. Cea de a doua varianta prezinta insa o mare problema: va reusi PDL sa profite de cresterea economica? Ptr ca daca democrat-liberalii vor beneficia de pe urma faptului ca au avut curajul sa conduca tara intr-un moment economic greu si sa o scoata la liman, sansele USL de a castiga alegerile scad simtitor.

www.copaculdinpadure.wordpress.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii