Bărbat la cratiţă: Negresă cu stafide
Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:41 20 08 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bărbat la cratiţă Negresă cu stafide

ro

18 Jul, 2011 17:33 3816 Marime text

negresa-cu-stafide-01.jpgNegresa cu stafide este o reteta clasica de prajitura, insa multumita google-ului am descoperit recent faptul ca exista mai multe variante ale acesteia. Ingrediente reteta Negresa cu stafide:

200 g stafide

6 oua

250 g margarina

2 cani si jumatate zahar

3 pliculete zahar vanilinat

2 cani faina

o cana lapte

5 linguri cacao

un piculet praf de copt

o sticluta esenta de rom

Modul de preparare a retetei:

Eu am pregatit astazi varianta de negresa cu care sunt eu familiarizat, dar in curand voi reveni cu alte retete. Chiar daca o faceau bunicile noastre, negresa cu stafide este o prajitura de actualitate si este atat de buna si atat de usor de preparat incat e pacat sa n-o incercam si noi. Punem intr-o cratita o cana de lapte, adaugam doua cani si jumatate de zahar si cinci linguri de cacao, apoi punem cratita la foc. Siropul de cacao pentru negresa cu stafide trebuie sa fiarba la foc mic (sau la bain-marie) pana in momentul in care incepe sa se ingroase. Dupa aceea oprim focul, adaugam esenta de rom si lasam siropul pentru negresa la racit. Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Mixam sau pasam margarina aflata la temperatura camerei si adaugam, pe rand, galbenusurile (nu le punem pe toate dintr-o data). Dupa ce am incorporat galbenusurile, adaugam trei sferturi din siropul de cacao (trebuie sa ne asiguram in prealabil ca siropul de cacao s-a racit). Amestecam bine si apoi punem in compozitia de negresa trei pliculete de zahar vanilinat si un pliculet de praf de copt. Amestecam foarte bine si apoi adaugam stafidele. Batem spuma albusurile, dupa care le punem in compozitia de negresa cu stafide. La final presaram faina in ploaie si amestecam cu atentie pentru a nu se lasa prea mult albusurile.

Turnam compozitia obtinuta intr-o tava tapetata cu grasime si faina (sau hartie de copt). Introducem tava in cuptorul preincalzit si tinem negresa cu stafide la foc mediu in jur de 30-45 minute (dar ideal ar fi sa incercam negresa cu o scobitoare). Odata scoasa de la cuptor, cat timp negresa cu stafide este inca fierbinte, turnam peste ea ceea ce ne-a mai ramas din siropul de cacao. Trebuie sa intindem siropul cat mai uniform peste prajitura. Lasam apoi negresa cu stafide sa se raceasca si sa se imbibe cu sirop si abia apoi o taiem (inainte de a o servi, este recomandat sa tinem negresa cateva ore la frigider).

www.barbatlacratita.blogspot.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii