Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iulian Groposila "Vreau sa fac un parteneriat cu oamenii"

ro

04 Nov, 2008 00:00 1063 Marime text
1225744447.jpg

Om politic doar de o luna, dar adept al doctrinei liberale din 1990, Groposila considera ca nu se face campanie electorala promitand in aceasta perioada * "Eu fac campanie electorala de patru ani incoace. Le spun mereu politicienilor ca, prin campania asta de o luna, nu fac decat sa-i pacaleasca pe oameni ca pot face orice pentru ei"

Din perspectiva unui om de afaceri care a atins toate nivelurile de performanta profesionala, Iulian Groposila considera ca o paralela facuta intre piramida necesitatilor, din teoria comunicarii, si asa-numita "piramida a lui Groposila" ar defini cel mai bine caracterul sau, dar ar putea foarte bine functiona ca un exemplu de teorie pusa in practica cu succes de viitorii parlamentari. "Putem sa stam in societatea civila si sa ne rezolvam problemele existentiale si de siguranta. Daca vreau necesitati sociale, ma intorc in zona neguveramentala. Eu am tot ce-mi trebuie acum, totul prin fortele mele".

Ce proiecte veti promova, ca parlamentar, pentru colegiul in care veti candida?


Am fost delegat de organizatia judeteana a Partidului National Liberal sa intru in cursa electorala pentru castigarea unui mandat de parlamentar in Colegiul 6 la Camera Deputatilor. Am intrat in politica intr-un context: numai pentru ca a aparut votul uninominal.
Pentru mine e o speranta ca se va schimba ceva in bine, pentru ca acum relatia este una personala, nu mai e de grup. In eventualitatea in care voi obtine un mandat, voi incerca sa construiesc pe doua directii: una dintre ele va fi vizavi de colegiul in care candidez. Partenerii sunt importanti, si anume administratia locala din fiecare localitate arondata zonei unde intru in cursa, dar si organizatiile neguvernamentale.
Sub sloganul campaniei mele, "Alta educatie, alta viziune", voi aborda o chestiune foarte putin atinsa de ceilalti candidati: faptul ca eu nu le stiu pe toate. N-am sa fac precum ceilalti politicieni, care au raspunsuri in toate domeniile. Eu imi stiu limitele. Am programe specifice pentru fiecare categorie de persoane in parte, in functie de problemele pe care le au. In Constanta, problematica este focalizata pe intreprinzatori - salariati, pentru ca aici am competente, iar pentru Eforie, am un proiect legat de turism. Un alt domeniu pe care ma voi concentra este relatia dintre tineri si batrani. Imi doresc sa fac un incubator de afaceri care sa se adreseze in special tinerilor intreprinzatori, pentru ca aici avem un bazin antreprenorial dezvoltat. Problema este ca oamenii nu pot sa-si indeplineasca visul deoarece nu au resurse financiare. In urmatoarele zile voi aduce in prim plan toate actiunile programului meu si se va vedea ca pentru fiecare categorie in parte a populatiei din colegiul meu am directii clare pe care voi merge.

De ce v-ar vota cetatenii care va vad pentru prima data in campanie?


In primul rand, nu ii voi minti. Eu nu pot sa promit fara sa aduc argumente. In aceasta campanie voi merge pe un principiu fundamental, imi asum aceasta responsabilitate: respectul. Vreau sa le reamintesc oamenilor ce inseamna respectul si increderea, dar nu la modul declarativ, ci prin ce am facut pana acum si ce voi face de acum inainte. Doresc sa fac un parteneriat cu oamenii. Spre exemplu, in afacerile mele, angajatii mei nu mai au salarii, iau parte din afacere. Ei sunt resursa umana cea mai importanta.

Cate deplasari ati facut in colegiu, de la data stabilirii lor, pentru a vedea realitatea?


In toate localitatile arondate colegiului meu am fost de doua ori pana acum. Oamenii au fost foarte surprinsi de atitudinea mea: m-am prezentat, le-am spus cine sunt, de ce sunt acolo si le-am propus un parteneriat. Eu inteleg sa construiesc o retea de maniera stabila si sustenabila. Chiar daca sunt multi sceptici in ceea ce ma priveste, eu am incredere in sansele mele.

Cum veti actiona in cazul in care interesul comunitatii nu coincide cu directiile de actiune ale partidului dumneavoastra?


In primul rand voi fi sincer. Nu stiu sa fiu duplicitar. Daca interesul comunitatii este prioritar, si se va dovedi ca este, cu siguranta voi face lobby, in cadrul partidului, in acest sens.

Ce privilegii personale credeti ca va aduce functia de parlametar?


Un singur privilegiu mi-ar aduce: astfel imi voi putea plati, din resursa bugetara, oamenii pe care acum, intr-o forma sau alta, voluntariat sau resurse proprii, ii am in echipa. Pentru ca stiu ca sunt date anumite sume unui cabinet parlamentar, care sa acopere cheltuielile interne.

Veti da pomeni electorale?


Nu, sub nicio forma. Eu as vrea sa propun ca in aceasta perioada sa renunte la ele. Macar acum. E o provocare. Pomenile electorale sunt galetile, salopetele care se dau, nu pachetele oferite batranilor, precum cele date de actualul primar al Constantei. Eu le-as propune politicienilor sa nu mai dea pomeni, sa mearga pe proiecte, pentru ca in timp asta va prima. Politicianul care baga bani in campanie nu va mai putea considera ca agenda comunitatii coincide cu agenda lui. Pentru ca el trebuie sa-si recupereze banii.

Daca nu veti castiga acum, veti mai candida?


Da. Acesta este inceputul vietii mele politice. Cu certitudine nu ma voi retrage. Orice rezultat nu poate decat sa-mi consolideze convingerea si disponibilitatea pentru a lupta in continuare. Asta este ca un inceput. Eu imi creez identitatea acum. Sunt pregatit pentru o viata politica de lunga durata.

Cu ce bani va finantati campania?


Majoritatea banilor provin din propriile resurse.

Daca ati fi implicat intr-un scandal cu tenta sexuala, cum ati gestiona situatia astfel incat imaginea partidului din care proveniti sa nu fie afectata?


In viata privata lucrurile sunt atat de complicate... Daca mi s-ar intampla un lucru de acest gen, care ar aduce prejudicii de cele doua parti, eu mi-as da demisia din partid si n-as mai reveni in planul politicii niciodata. M-as retrage definitiv. Nu poti sa fii persoana publica si sa ai o moralitate indoielnica.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii