Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daniel Florea ,,Ca senator, voi colabora cu toţi deputaţii“

ro

24 Nov, 2008 02:25 1942 Marime text

daniel_florea_12.jpgCandidat la un mandat de senator, democrat-liberalul recunoaşte că nu-şi doreşte să capete experienţă în a spune vorbe mari şi a face promisiuni deşarte

Campania electorală se apropie de final, iar candidaţii la mandatele de parlamentari încearcă să-şi sporească numărul potenţialilor votanţi. Printre ei, şi candidatul PD-L la mandatul de senator din Colegiul nr. 3, Daniel Florea.  

Competiţia electorală este o premieră pentru dumneavoastră. După nenumăratele întâlniri cu oamenii din colegiu, care este pulsul?
Cred că am făcut un lucru bun intrând în lupta efectivă şi îmi place cum reacţionează oamenii. Vin la mine, îmi spun problemele lor şi, deseori, găsim soluţiile împreună. Din păcate, multe probleme depind de administraţia locală, iar eu nu le pot face promisiuni deşarte.
Cu toate că sunt plictisiţi de politică şi mă aşteptam la o reacţie de respingere, majoritatea vin şi discută cu mine, îmi dau posibilitatea să le fiu alături, să mă implic, ceea ce mă bucură. 


Sunteţi perceput ca un om de încredere?
Da. De fapt, pentru asta am intrat în politică: să încerc să fac ceva pentru semenii mei. Puteam sta liniştit deoparte, să mă uit la televizor, să-i critic pe toţi şi să nu fac nimic. Dar, am ales să mă implic, iar reacţia pozitivă a oamenilor mă face să merg mai departe. 

Şi mesajul acesta a adus oamenii alături de dumneavoastră?
Da. Eu le spun: „Veniţi la vot!“. E drept că majoritatea spun că mă vor vota pe mine şi PD-L, dar important este să-şi asume responsabilitatea votului exprimat, oricare ar fi opţiunea.

Mai are PD-L oameni locomotivă pentru aceste alegeri?
Avem două piese grele. Toată lumea asociază partidul cu preşedintele Traian Băsescu şi cu Theodor Stolojan, care este un magnet pentru alegători. 

Dar e un vot uninominal, nu mai votăm partidul...


E drept, dar, în proporţie de 80%, se va vota tot partidul şi doar 20% omul. Dacă omul se ridică la înălţimea formaţiunii care l-a propus e foarte bine. Dacă atrage şi restul de 20%, deja se poate considera câştigător. 

Pe lângă problemele cunoscute, aţi aflat şi „noutăţi“ care v-au frapat?
Am aflat cu stupoare că, încasările din veniturile Portului Constanţa Sud Agigea, în loc să ajungă în bugetul comunei, vin la Constanţa, văduvindu-se localitatea de o sursă financiară importantă. Aici este şi un litigiu pentru 100 ha de teren cu Primăria Constanţa şi alte 60 ha cu Primăria Eforie. Alte probleme: lipsa staţiilor de epurare în zona KM 5 şi Agigea, care ar diminua mirosurile insuportabile, precum şi situaţia terenului contaminat din Medeea. 

Aţi făcut ceva pentru a „impresiona“ electoratul?
Aici trebuie menţionat un aspect. Foarte mulţi candidaţi pozează că fac, dar nu acţionează ei. Mulţi apar ca realizatori ai unor proiecte care, de fapt, au în spate administraţiile locale şi bani proveniţi de la contribuabili. 
La Topraisar, alţi parlamentari PSD au înmânat bursele din partea CJC pentru copiii cu rezultate bune la învăţătură.. 


Se ascund şi-n spatele liderilor cu popularitate sau merg în echipă...
Se induce ideea că, votând candidaţii PSD, îl votezi pe Radu Mazăre sau pe Nicuşor Constantinescu. Fals. Ei n-au nicio legătură cu Parlamentul. Dacă Geoană nu prinde la Constanţa pentru că are porecla dată de ai lui, se face un transfer de imagine către cei doi lideri locali. Mai există un aspect sesizat de oameni: ,,Şi-au băgat toată gaşca într-un colegiu“. Remarca e corectă. 

Tot faceţi trimitere la reprezentanţii PSD. Ei sunt principalii adversari?
Evident. Oamenii nu trebuie să uite că, în 2004, au votat împotriva lor pentru a nu mai fi conduşi de Năstase, Mitrea, Hrebenciuc, Iliescu şi alţii, iar mulţi revin acum. PSD-iştii au mimat un pas în spate şi o reformare, dar, la actualul scrutin, cer românilor să voteze aceiaşi oameni. Liberalii sunt într-o situaţie critică. Pe ei, indiferent spre cine arată cu degetul, nu-i mai crede nimeni. Abia acum realizează greşeala pe care au făcut-o lăsându-se susţinuţi în Parlament de PSD... de fapt, manevraţi de aceştia. 

Dar să revenim la candidatura dumneavoastră. Mi-aţi spus despre problemele identificate, soluţii, dar aveţi vreun proiect de suflet pe care vreţi să-l promovaţi?
Am câteva proiecte de suflet, care se pot face uşor şi sunt inspirate din programul PD-L, mulat perfect pe problemele reale ale oamenilor. Unul vizează înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Bolnavilor pe modelul OPC-ului. 
Altul este destinat bătrânilor, care ajung pradă unor mafioţi imobiliari şi se trezesc cu imobilele donate, când ei vroiau să le închirieze, puse gaj sau chiar vândute. Soluţia ar fi modificarea Legii avocaturii, astfel încât persoanele peste 60 de ani să beneficieze de asistenţă juridică gratuită în domeniul civil şi în cel penal... mai ales în privinţa problemelor locative şi imobiliare. 
Al treilea proiect de suflet la care ţin se adresează tinerilor, în sensul ajutării lor, imediat după terminarea instruirii - liceu, şcoală profesională sau facultate - în găsirea unui loc de muncă, în funcţie de pregătirea profesională. Asta presupune realizarea unui parteneriat între Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi instituţiile de învăţământ, ce va permite efetuarea unor repartiţii a tinerilor absolvenţi direct în domeniile în care s-au pregătit. 


Aţi identificat vreun proiect amăgitor, dar cu efect electoral? 
Da. Am o problemă cu o minciună groaznică: locuinţele ieftine pentru tineri. Teoretic e foarte bine, dar tinerii nu se mai încadrează în criteriile impuse pentru obţinerea creditului. Dacă vrei să iei 20.000 euro pentru a cumpăra o garsonieră, îţi trebuie un venit brut lunar de 30 milioane lei vechi pe cartea de muncă. Câţi tineri au acest venit?

Vă aşteptaţi la atacuri sub centură?
Există şi posibilitatea asta. Dar nu o iau în calcul, întrucât nu am făcut nimic de care să-mi fie ruşine. 

Dacă veţi fi senator, veţi colabora cu parlamentarii altor partide?
Cu siguranţă, în multe colegii senatorul va fi al unui partid, iar deputaţii de la alte formaţiuni. Voi fi un senator care va colabora cu deputaţii din colegiul său şi nu numai. Toţi avem sau ar trebui să avem acelaşi ţel. 

Mai sunt câteva zile şi va fi marele test în faţa electoratului...
Abia aştept. Am făcut totul cu bună credinţă. Am încercat să fac o campanie curată, deoarece am vrut să arăt oamenilor că se poate. Nu mi-am atacat adversarii în nume personal. 
Vreau să văd dacă oamenii m-au perceput corect. Uninominalul le va permite să aleagă omul care le poate reprezenta corect interesele, dincolo de apartenenţa politică. Eu n-am experienţa vorbelor mari sau a promisiunilor făcute fără acoperire şi sper să n-o capăt niciodată. 
Dacă vor un senator de care pot fi convinşi că va lucra pentru ei, mă vor vota.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii