Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prag electoral alternativ Cum şi cui se redistribuie voturile date partidelor care nu vor intra în Parlament

ro

08 Dec, 2016 00:00 4575 Marime text
Odată cu revenirea la sistemul de vot pe listă, au fost operate modificări şi în privinţa pragului electoral. Pe lângă tradiţionalul 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional (cifră care se majorează în cazul alianţelor politice şi electorale, cu 1- 3 procente, în funcţie de numărul de membri), a apărut un prag alternativ: 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale.
 
Potrivit unei decizii emise de Biroul Electoral Central, cele 20 de procente trebuie să fie obţinute în fiecare dintre cele patru circumscripţii.
 
Sondajele realizate în ultimul timp indică drept probabilă varianta intrării în Parlament a cel mult şase partide. Rămâne, prin urmare, o sumă de voturi valabil exprimate, dar „risipite”. Circa 10%, potrivit aceloraşi sondaje. Cui şi cum se împart acestea? Partidelor care au trecut pragul şi proporţional.
 
Concret, presupunând că unul dintre partide ia 40% din voturi, formaţiunea respectivă va lua acelaşi procent din voturile „risipite”. Adică încă 4 procente. Mai departe, voturile pe care le vor primi partidele sau competitorii care nu vor intra în Parlament se vor împărţi între cele şase partide care câştigă mandate. La fel şi voturile nule şi cele albe.
 
Pentru cele 464 de mandate de senator şi deputat puse în joc pe 11 decembrie se luptă 36 de partide politice şi formaţiuni ale minorităţilor naţionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii