Candidaturile pentru Senat și Camera Deputaților se depun la Birourile electorale cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor
Candidaturile pentru Senat și Camera Deputaților se depun la Birourile electorale cel mai târziu cu 45 de zile
20 Aug, 2024 14:52
20 Aug, 2024 14:52
20 Aug, 2024 14:52
ZIUA de Constanta
403
Marime text
Listele de candidați și candidaturile independente pentru Senat și Camera Deputaților se depun la birourile electorale de circumscripție, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor.
Alegerile parlamentare vor vea loc la data de 1 decembrie a.c.
Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care optează să depună listele de susţinători la birourile electorale de circumscripţie pot depune liste de candidaţi numai dacă acestea sunt susţinute de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.
Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 500 de alegători.
Susținătorii pot fi numai cetățeni cu drept de vot și cu domiciliul sau reședința în circumscripția electorală pentru care se propun candidați.
La 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞, pentru a fi aleşi în 𝐂𝐚𝐦𝐞𝐫𝐚 𝐃𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚𝐭̧𝐢𝐥𝐨𝐫, candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 𝟐𝟑 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢, iar pentru a fi aleşi în 𝐒𝐞𝐧𝐚𝐭, vârsta de cel puţin 𝟑𝟑 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢.
Un alegător poate susține mai multe liste de candidați sau candidați independenți.
Lista susținătorilor constituie un act public, cu toate consecințele prevăzute de lege.
Modelul listei susțintătorilor poate fi accesat aici:https://www.roaep.ro/.../Lista-sustinatorilor...
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii