Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crame dobrogene distinse la Concursul de vinuri de la Constanța, 14 iunie 2019

ro

27 Jun, 2019 20:54 2294 Marime text
Între 14-16 iunie 2019, Hotelul Ibis Constanța a găzduit cu ospitalitate competentă prima reuniune dedicată “străvechiului tărâm al vinurilor dobrogene” organizată de revista Vinul.ro. Le mulțumim celor de la hotel și îi recomandăm oricărui organizator de astfel de evenimente, iar noi promitem să încercăm să revenim aici în viitor, cu proiecte și mai ambițioase, pe măsura poziționării ultracentrale și a capacităților hotelului.

Acțiunea “Vinul.ro & bucate dobrogene” – concurs de vinuri și expoziție cu degustare, inclusiv de gastronomie – este parte din seria demersurilor menite să pregătească sărbătorirea Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor din România, la care revista a fost inițiator (ziua respectivă pică pe 6 octombrie 2019, anul acesta).

Mulțumiri pentru cramele dobrogene participante, OSR și FNDA, jurnaliști și bloggeri

Cu regretul că nu toate cramele din regiune au dorit sau au reușit să înscrie vinuri în această competiție – amicală și destinată promovării comune a valorilor zonei – vrem să le mulțumim în mod special acelor producători care au dat curs invitației noastre. În ordine alfabetică: Alcovin Măcin, Alira, Crama Delta Dunării, Crama Histria (o mulțumire specială și aici, pentru implicarea personală deosebită a lui Paul Fulea în promovarea acestei idei în rândul colegilor și în rândul potențialilor vizitatori ai evenimentului), Crama Gabai, Crama Trantu, Domeniile Ostrov, Domeniul Bogdan, Via Viticola Sarica Niculițel.

Se cuvine să remarcăm și că ajutorul oferit de Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA) și Organizația Somelierilor din România (OSR 2011), prin Gabriel Horneț și Marian Timofti, a fost unul decisiv – ca și cel al jurnaliștilor, bloggerilor și prietenilor vinului veniți tocmai de la București pentru eveniment: Diana Georgescu, Silvia Ion, Carmen Ionescu, Andra Iliaș, Raluca Vasile, Cosmin Dragomir, Cătălin Mahu, Mihai Vasile. Contribuția ziarului Ziua de Constanța ne-a ajutat să promovăm acțiunea de la malul mării pe plan local și nu numai, iar prietenii de la Transilvania Business și Zi de zi au dus vestea despre eveniment si crame și dincolo de Carpați.

Mai sunt crame dobrogene pe care sperăm să le avem alături în viitor

Nădăjduim ca la ediția viitoare să avem alături de această acțiune “de unire care face puterea” și alți producători care se mândresc, în general, pe piață, cu calitatea produselor lor. Căci timpul acțiunii comune a început acum: Clos des Colombes, Crama Darie, Crama Rasova, Viișoara, viitoarea Navigo (aparținând de gigantul Jidvei) sunt doar câteva dintre numele cu ambiții de calitate și reprezentativitate care ar trebui să nu rămână în afara demersurilor comune firești, unde se poate promova cu succes colectiv o imagine puternică și credibilă despre vinul dobrogean.

O mulțumire specială pentru Domeniul Bogdan, care, în afară de participarea în concurs și expoziția care a urmat, a dorit să întregească “spectacolul vinurilor și bucatelor dobrogene” oferind juraților și unor invitați speciali o cină dedicată asocierilor gastronomice specifice, pusă în operă de Carmen Paraschivescu (GardaCulinara.ro), food blogger local cu audiență națională și co-autor al volumului Foodlovers Guide into Romanian Treasures, o doamnă cu mare pasiune și pricepere.

Prin vinuri și gastronomie, Constanța poate deveni “vitrină” a Dobrogei și atracție turistică (inclusiv non-estivală)

Unul dintre obiectivele Vinul.Ro în organizarea acestui eveniment a fost acela de a promova “Constanța non-estivală” – ca “vitrină” a Dobrogei culturale și enogastronomice și ca destinație turistică de interes pe tot parcursul anului, nu doar vara. În acest scop, cu colaborarea ghidului Diana Slav (o mai veche cunoștință a cititorilor Vinul.ro și nu numai), am oferit celor prezenți un tur pietonal al Peninsulei, în care participanții au putut descoperi istorii fascinante ale vechiului oraș. Iar faptul că primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a dorit să participe cu discreție la seara inaugurală pusă în operă la Ibis a fost pentru noi, organizatorii, mai degrabă semn că inițiativa noastră beneficiază de apreciere și susținere profesională din partea liderului unui important municipiu, decât un gest cu semnificație politică. Participarea – neostentativă – a fost apreciată de către toți cei prezenți, la fel de mult ca și schimbul liber de idei care a avut loc cu această ocazie. Îi mulțumim pe această cale, mai cu seamă că ne dorim ca demersurile ocazionate de Ziua Națională a gastronomiei și vinurilor din România să nu fie politizate, ci să reprezinte o sărbătorire curată, care pune în centrul atenției publice nu un personaj, ci patrimoniul multietnic de produse și rețete culinare, ca și vinurile specifice fiecărei regiuni.

Multietnica și fascinanta Dobroge culinară

Și, dacă vorbim de Dobrogea, exact acest caracter multietnic deosebit de puternic este cel care dă diversitate și valoare patrimoniului enogastronomic al zonei. Mulțumiri speciale se cuvin și Asociației Slow Food Dobrogea și Laurei Stroe și proiectului “Experiențe dobrogene” și Asociației Țăranii Dobrogeni care au adus culoare și savoare expoziției organizate de noi la Hotelul Ibis din Constanța: brânzeturile Picurarlu de la Stejaru, produsele de carmangerie tradițională Moș Iosif și Kadyr House, patiseria, cofeturile și cafelele turcești de la Jade Oriental Cafe și Gold Baklava. Dobrogea Grup a avut, la rândul său, o interesantă prezență cu o mare diversitate de produse de panificație și cu o foarte atractivă prezentare de argumente culturale și științifice în favoarea consumului (responsabil, echilibrat) de pâine de calitate.

Dar să trecem și la vinuri dobrogene medaliate. Aproape patru din cinci au fost peste media națională

Am ordonat cramele care s-au distins la concursul nostru după numărul de medalii obținute la fiecare categorie de culoare (sau, în caz de egalitate de număr de medalii, în ordine alfabetică). Vă asigurăm că juriul, format din profesioniști (inclusiv din rândul vinificatorilor dobrogeni, dar care nu au fost majoritati în niciuna dintre cele două comisii) s-a străduit să-și pună la lucru toată priceperea și obiectivitatea pentru a evalua probele prezentate. Pentru operativitate și trasabilitate, fiecare membru al juriului a notat cu ajutorul propriului smartphone, într-un sistem electronic de preluare a punctajelor și de calcul al rezultatului final realizat și implementat de colega noastră Silvia Palașcă (SVP Solutions, mai cunoscută ca autoare a blogului bilingv de vinuri WineNDine.today).

Faptul că aproape patru cincimi din vinurile prezentate au obținut punctaje care să le clasifice peste media obișnuită la astfel de degustări este doar una dintre dovezile că industria vinului dobrogean s-a maturizat și știe să ofere calitate consumatorilor avizați.

Iar faptul că în concurs au fost înscrise inclusiv vinuri realizate foarte corect cu tehnologii inspirate din practicile tradiționale (deși acestea de regulă nu prea “punctează” în concursuri la fel de des precum cele făcute cu tehnologii moderne), ca și unele organice, arată că în zonă există o preocupare susținută pentru autenticitate și personalitate distinctă.

Vinuri albe dobrogene medaliate

Domeniile Ostrov: Sauvignon blanc 2018; Sauvignon blanc Ritual 2016; Sauvignon blanc Naiada 2018; Pinot Gris Naiada 2017;
Crama Delta Dunării: Fetească regală La Sapata 2018; Frizante Artizanal alb 2018; Aligote La Sapata 2018;
Domeniul Bogdan: Chardonnay 2017; Cuvee Christian 2017; Chardonnay Primordial 2018;
Via Viticola Sarica Niculițel: Chardonnay Scentico 2018; Aligote Caii de la Letea 2018;
Alira: Sauvignon blanc 2018;
Crama Gabai: Muscat Ottonel 2018;
Crama Histria: Sauvignon blanc Nikolaos 2018;
Crama Trantu: Chardonnay 2018

Vinuri rose dobrogene medaliate

Crama Histria: Rose Ammos 2018; Rose Mirachi 2018; Rose Nikolaos 2018;
Via Viticola Sarica Niculițel: Rose Caii de la Letea 2018; Rose Caii de la Letea ediție limitată 2018;
Domeniile Ostrov: Cuvee rose Naiada 2018; Cuvee rose NV;
Crama Delta Dunării: Băbească neagră rose La Sapata 2018;
Alira: Alira rose 2018;
Crama Gabai: Rose Mozaic 2018
Crama Trantu: Syrah Rose 2018;


Domeniul Bogdan: Rose organic 2018

Vinuri roșii dobrogene medaliate

Alira: Fetească neagră 2014; Fetească neagră Grand vin 2016; Cabernet Sauvignon Grand Vin 2014; Merlot Grand Vin 2016
Domeniile Ostrov: Cabernet Sauvignon Naiada 2016; Syrah Naiada 2017; Fetească neagră Ritual 2016;
Crama Histria: Merlot Nikolaos 2017; Cabernet Sauvignon Mirachi 2016;
Crama Delta Dunării: Merlot + Cabernet Sauvignon La Sapata 2017;
Crama Gabai: Fetească neagră Oak Cask 2016
Crama Trantu: Fetească neagră 2017
Domeniul Bogdan: Fetească neagră Primordial 2017


Articol preluat de pe site-ul vinul.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii