Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gastronomia, vinul românesc, animalele de fermă și mersul pe jos, sărbătorite pe 02 octombrie. Evenimentele zilei

ro

02 Oct, 2022 09:26 1055 Marime text
Mersul pe jos, foto: Pexels
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. 

La data de 02 octombrie celebrăm non-violența, animalele de fermă, gastronomie, mersul pe jos și vinul românesc. Evenimentele zilei de 02 noiembrie 

1409: Este atestată cea mai veche pisanie românească, cea de la Biserica din Streisângeorgiu, Hunedoara.
1955: ENIAC, este întrerupt primul computer digital.
1966: România - Se publică decretul Consiliului de Stat pentru întreruperea sarcinii, semnat de Chivu Stoica.
2006: Charles Carl Roberts intră într-o școală Amish din orașul Nickel Mines, Pennsylvania și împușcă cinci eleve în cap, rănește alte cinci (cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani) apoi se sinucide.


Nașteri

1939: Dan Spătaru, solist român de muzică ușoară (d. 2004)
1951: Sting, cântăreț-compozitor englez, basist și actor (The Police)
1956: Adrian Daminescu, cântăreț și compozitor român

Cine este Adrian Daninescu- Adrian Daminescu (n. 2 octombrie 1956, Timișoara) este un cântăreț (cu voce caldă, baritonală și ambitus de tenor) și compozitor român.

Este al doilea copil al cuplului Constantin și Aznif-Elisabeta Daminescu: Constantin Daminescu, compozitor și dirijor și mama Aznif Elisabeta Daminescu, născută Ekmekgian – soprană a scenei lirice din acea perioada din Timișoara.


1965: Darren Cahill, jucător de tenis, antrenor australian
1969: Mihai Mărgineanu, cântăreț, actor, compozitor român de muzică folk și pop rock
1985: Ciprian Marica, fotbalist român

Date despre Ciprian Marica- Ciprian Andrei Marica (n. 2 octombrie 1985,București, România) și este un fotbalist român retras din activitate, care a evoluat pe postul de atacant. Marica a jucat și 71 de meciuri pentru echipa națională, pentru care a evoluat între anii 2003 și 2014 și pentru care a marcat 25 de goluri., scrie wikipedia.org. 

După terminarea carierei, Ciprian Marica s-a implicat financiar în susținerea clubului Farul Constanța.


Decese

1978: Ștefan Odobleja, medic român (n. 1902)
1985: Rock Hudson, actor american (n. 1925)


Sărbători 

Ziua non-violenţei- În fiecare an, la 2 octombrie este marcată Ziua internaţională a nonviolenţei. La 2 octombrie 1869 s-a născut Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din lume, pionier al filosofiei şi al strategiei nonviolenţei, conducător de marcă al mişcării pentru independenţă din India.

Această zi, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 61/271, la 15 iunie 2007, reprezintă o ocazie pentru a "disemina mesajul nonviolenţei, inclusiv prin educaţie şi prin sensibilizarea opiniei publice". Rezoluţia reafirmă "relevanţa universală a principiului nonviolenţei" precum şi dorinţa "de a asigura o cultură a păcii, toleranţei, înţelegerii şi nonviolenţei", se arată pe site-ul www.un.org., informează Agerpres. 

Ziua animalelor de fermă-În fiecare an, la 2 octombrie, este marcată Ziua mondială a animalelor de fermă (#FarmAnimalsDay), înfiinţată în memoria lui Mahatma Gandhi, care spunea: "Măreţia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi măsurate prin felul în care sunt tratate animalele sale".

Gandhi, vegetarian crescut într-o familie de vegetarieni, a militat, pe lângă pace, şi pentru respectarea tuturor animalelor. Această zi a fost creată pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor grele, de multe ori inumane, şi a suferinţei îndurate de vieţuitoarele din crescătorii, conform daysoftheyear.com.

Ziua mondială a mersului pe jos-Ziua mondială a mersului pe jos, marcată în primul weekend al lunii octombrie, este o iniţiativă a Asociaţiei Internaţionale a Sportului pentru Toţi (TAFISA) şi se adresează persoanelor din lumea întreagă, indiferent de vârstă, condiţie socială sau abilităţi fizice. Este încurajat, în special, mersul pe jos şi, în general, este promovată activitatea fizică, o condiţie importantă a unei vieţi sănătoase.

Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc- În 2022, la 2 octombrie, prima duminică a acestei luni, este sărbătorită Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, instituită prin Legea nr. 79/2019, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019., scrie Agerpres.ro. 

Legea prevede posibilitatea organizării de către autorităţile publice centrale, locale sau de alte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice, a unor programe şi a unor manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi de a promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. În acest sens, autorităţile centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii