Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 336 – 2.12.2022. Astăzi sărbătoresc vinul fiert

ro

02 Dec, 2022 12:16 1334 Marime text
 

Temperatura în afara casei a scăzut considerabil. În zonele în care vântul bate intens, precum pe malul mării, se resimte frigul mult mai tare ca de obicei.
 
În copilăria mea i-am văzut pe adulții din jur cum în perioada rece serveau ca și băutură caldă favorită vinul fiert. Când am crescut puțin, după vârsta de 10 ani și am putut să-i însoțesc în obiceiul hibernal, am descoperit ce făcea vinul fiert atât de atractiv: adaosul de zahăr și de scorțișoară.
 
Când fierbem orice băutură care conține alcool, acesta se evaporă. De aceea chiar și copiii se pot bucura de această delicatesă (cel puțin, așa consideră adulții).
Am descoperit chiar și la administrarea de gemoderivate sau de tincturi, dacă sunt puse în ceai fierbinte, alcoolul se evaporă (este proprietatea sa chimică, volatilitatea la temperaturile înalte). Așa putem să administrăm orice fel de preparate conservate cu alcool chiar și bebelușilor sau copiilor foarte mici.
Întorcându-ne la obiceiul de iarnă al târgurilor de Crăciun, vinul fiert este foarte prezent, pentru că ideea unei băuturi calde, atunci când afară este rece, vine foarte îmbietor pentru simțurile corpului biologic.
 
Căutând o variantă alternativă a acestei tradiții, am descoperit în perioada de macrobiotică sucul de măr fiert cu scorțișoară. Prin fierbere, sucul de mere devine un pic mai dulce decât este (prin concentrare), iar dacă adăugăm și puțină scorțișoară, este înlocuitorul ideal al celebrei tradiții. Iar asemănarea cu vinul fiert continuă până la efectul pe care acesta îl produce asupra corpului: relaxare și somnolență.
 
Unul dintre principalele efecte ale vinului fiert este starea de relaxare interioară, plus plăcerea sorbirii fiecărei înghițituri. Am descoperit că și sucul de măr, nu doar sucul de struguri, în varianta încălzită termic (și cu ceva scorțișoară, pentru aromatizare) determină același efect.
 
Am propus sucul de măr fiert (sau cald) drept înlocuitor al laptelui de seară, pentru toți cei care doresc să scoată produsele lactate din alimentația obișnuită. Dar pentru toți cei care doresc să continue obiceiurile din copilărie, este absolut în regulă să o facă. Cel mai important este că există alegeri posibile și opțiuni între care putem selecta.
 
Pornind de la vinul fiert, ca un obicei învățat în copilărie am ajuns la alte variante interesante, care să-mi permită să mă acordez la amintiri în mod senzorial, prin simțuri și senzații. Mici schimbări, cu efecte importante. Despre asta discutăm, când re-amintim iar și iar posibilitatea de a face ajustări în obiceiurile personale, pentru a le face benefice și a menține, în același timp, plăcerea și participarea la Sărbători.
 
Să avem o altă zi cât mai frumoasă de luna decembrie, în care folosim orice fel de prilej pentru a Sărbători viața și amănuntele sale interesante.
 
Cu iubire, tuturor

Sursa foto-text: facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii