Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantenii atacati de toate vietatile

ro

25 Aug, 2004 00:00 786 Marime text

Litoralul invadat de "vaduva neagra"

Anul acesta, la Urgenta Spitalului Clinic Judetean Constanta s-a inregistrat un numar record de cazuri de persoane ajunse in stare foarte grava dupa ce au fost muscate de diverse vietati * Situatia este mult mai grava decat pare la prima vedere intrucat in marea majoritate a situatiilor, victimele au fost la un pas de a-si pierde viata pentru ca unitatile medicale nu dispuneau de ser anti-viperin sau anti-rabic * Multe dintre aceste victime s-au deplasat singure la farmaciile din oras pentru a-si achizitiona dozele care le garantau supravietuirea * In aceasta vara, aproape 20 de constanteni si turisti au cazut victime paianjenului negru, in timp ce alte cateva persoane au fost muscate de vipere * O problema deosebita continua sa fie cea a cainilor de rasa considerati periculosi, care lasati fara botnita sau lesa de catre proprietari au muscat numeroase persoane * Cele mai multe victime au fost muscate de caini din rasa Pittbull sau Rottweiler pe care proprietarii inconstienti ii lasa liberi in locurile publice * Desi legea prevede si pedeapsa cu inchisoarea, persoanele vinovate se aleg doar cu amenzi de 2-3 milioane de lei

In fiecare an, la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean Constanta s-au inregistrat cazuri de persoane aflate la un pas de a-si pierde viata dupa ce au fost muscate de diverse vietati. Vara trecuta situatia a devenit alarmanta dupa ce pe raza judetului, peste 25 de persoane au fost muscate de o specie de arahnida, paianjenul negru. Medicii, specialistii in mediu si alte persoane s-au grabit sa emita ipoteze, sa caute originea comportamentului deviant al speciei si sa inteleaga care este cauza aparitiei atator cazuri. S-a spus la acea vreme ca sezonul secetos a modificat comportamentul arahnidei iar aceasta a capatat o doza de agresivitate nemaiintalnita. Nu s-a ajuns la nici o concluzie anume si odata cu venirea anotimpului rece "problema paianjenului negru" a fost lasata la o parte. In cursul iernii a aparut insa o noua problema, tot mai multi constanteni cazand victimele unor atacuri venite din partea cainilor de rasa din categoria celor de lupta. La sfarsitul lunii decembrie, atentia intregii tari s-a indreptat din nou spre Constanta, unde un copil de numai cativa ani a fost ucis de un caine din rasa Pittbull. Din nefericire, legislatia in acest domeniu este destul de permisiva iar proprietarii cainilor sunt amendati doar cu cateva milioane de lei pentru faptul ca lasa fara botnite si lesa aceste animale. Persoanele muscate de acesti caini nu au banii necesari inceperii unui proces si astfel intervine impacarea intre parti, totul uitandu-se in scurt timp. Tuturor acestor probleme se adauga si problema unitatilor medicale care puse in fata unor astfel de situatii inedite nu pot ajuta prea mult victimele, intrucat nu exista ser anti-viperin sau anti-rabic, necesar in astfel de cazuri. Vara aceasta, cazul paianjenului negru a fost readus pe tapet, dupa ce peste 15 persoane au ajuns la spital in stare grava, muscate de arahnide. Din cauza situatiei existente la Spitalul Judetean, victimele au fost fortate sa mearga singure la diverse farmacii din oras pentru a-si achizitiona, pentru 3 milioane de lei, ser anti-viperin.

Paianjenul negru face noi victime

De la inceputul sezonului estival si pana in prezent, pe raza judetului Constanta s-au inregistrat peste 15 cazuri de persoane muscate de arahnida devenita deja "celebra" si cunoscuta sub numele de paianjenul negru. Specia care exista in arealul danubiano-pontic nu si-a ales victimele, persoanele ajunse la spital fiind copii, adulti, varstnici, barbati sau femei. Situatia devine insa foarte periculoasa in momentul in care victimele sunt batrani cu probleme cardiace. Numai in cursul acestei luni s-au inregistrat cinci astfel de cazuri. Cel mai grav caz a fost consemnat pe data de 14 august, cand o gravida in luna a patra din comuna Mihai Viteazu a fost muscata de picior. Maria Ichim se afla la cules de fasole in curtea casei, cand a simtit o usturime pe piciorul drept. Dupa cateva ore femeia ajungea in stare foarte grava la spitalul din Constanta, medicii depunand eforturi indelungate atat pentru salvarea mamei, cat si pentru aceea a fetei. Daca specialistii nu ar fi intervenit la timp, Maria Ichim, aflata in stare de soc anafilactic, ar fi murit. Cateva zile mai tarziu, Stefan Sacalov, de 72 de ani a fost la un pas de a deceda dupa ce a fost muscat de un paianjen, pe o plaja din oras. Ultima victima a arahnidei este Ion Roscan, care pe 17 august a fost muscat in timp ce dormea in gradina casei. Din fericire, anul acesta nici una dintre persoanele muscate de paianjen nu a decedat dar situatia devine din ce in ce mai alarmanta. In ultima luna, la Urgenta Spitalului Judetean au ajuns si mai multe persoane muscate de vipere. Este cazul lui Stefan Radu, de 58 de ani din Baneasa sau a lui Stelian Balan din Niculitel. In ambele cazuri, pacientii au ajuns in timp util la spital dar administrarea dozei de anti-viperin a avut loc cateva ore mai tarziu. Unitatea medicala (mereu saraca) nu dispune niciodata de dozele necesare iar pacientii sau rudele acestora trebuie sa dea bani frumosi pentru ca ajutorul sa fie acordat.

Muscati de caini "interzisi"

Potrivit legislatiei romane in vigoare, rasele de caini Pittbull si Rottweiller sunt considerate unele de lupta iar aparitia lor in locuri publice trebuie facuta de asemenea in conditii strict prevazute de normele legale. Din nefericire, chiar si asa s-au inregistrat numeroase situatii cand persoane nevinovate au fost muscate si uneori mutilate de astfel de animale. Principala vina apartine proprietarilor de caini care nu isi supravegheaza indeajuns animalele. Vinovatii scapa insa de cele mai multe ori cu simple amenzi (cateva milioane de lei) iar raspunderea penala este inlaturata dupa ce victima este "convinsa" cu bani multi sa isi retraga plangerea. Un exemplu in acest sens este cel inregistrat pe 9 iulie in statiunea Mamaia, cand un turist din capitala a fost muscat de un pittbull, in timp ce se afla intr-un bar. Cateva zile mai tarziu, un turist din Bitrita, Marius Harangus a fost atacat la Mangalia de un ciobanesc german. Barbatul a mers la Spitalul Municipal dar aici nu exista ser anti-rabic. Omul a mers la Spitalul Judetean dar si aici surpriza, nu exista ser. Bistriteanul a mers la o farmacie, a dat trei milioane de lei pentru un ser anti-rabic si s-a vaccinat singur! Astfel de situatii nu mai reprezinta de mult timp ceva inedit. Daca insa controlul atacurilor de animale nu poate fi facut asa cum trebuie, singurele diligente pe care le putem depune sunt cele referitoare la incercarea de a schimba mentalitatea unui sistem medical in continuare invechit. Indiferenta aratata de cadrele medicale in situatiile prezentate mai sus este intotdeauna revoltatoare, creand precedente periculoase si putand duce la urmari deosebit de grave.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii