Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cu sabia lui Damocles deasupra capului. Dar ce nu face politicianul pentru un vot cinstit?!?

ro

18 Sep, 2014 00:00 3275 Marime text
„Rusia este preocupată de afirmaţiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activişti ai Partidului Social Democrat, la Alba Iulia“, anunţa recent Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse.

Preocuparea ruşilor are drept izvor declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta în urmă cu câteva zile, la Alba Iulia, în cadrul Congresului PSD. Aflat în Ardeal, pe terenul greu încercat de vremuri, pe teritoriul unde spiritul românesc, spiritul Marii Uniri este veşnic aprins, probabil în căutarea unor votanţi care cred în promisiunile politicienilor (sic!), declara că angajamentul său şi apelul adresat românilor este acela de a face împreună, pentru a doua oară, Marea Unire a României. „Vreau să ne asumăm cu toţii un angajament: în 1918, aici, la Alba Iulia, după ce sute de mii de români şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial, am obţinut cel mai important obiectiv naţional: Marea Unire. Vreau, şi vă rog să fiţi alături de mine, ca, la o sută de ani, să fim acea ţară mândră, puternică, respectată, pe care strămoşii noştri aflaţi aici în urmă cu 96 de ani şi-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu către toţi românii, să facem împreună a doua oară Marea Unire a României“, a afirmat Victor Ponta.

Pesemne candidatului social-democarat îi scapă din vedere unele aspecte importante privind Republica Moldova şi tinde deja către celebra replică „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!“. În primul rând, din discursul său ultra-naţionalist, politicianul uită un lucru esenţial: moldovenii vor unirea cu România? Să nu uităm că Moldova este o ţară liberă, independentă, deşi vulnerabilă. Iar vecinilor, legaţi indiscutabil de ruşi, în aceste momente, nu le-ar conveni o astfel de schimbare.

Revenind, de ce să declari, tocmai în inima România, tocmai la Alba Iulia, că în următorii patru ani (fix în mandatul viitorului preşedinte al României), sora Basarabia după care românii au plâns întotdeauna, se va uni cu ţara? Mă întreb uneori dacă cei care au scris, precum şi cel care a citit acest discurs sunt conştienţi de cele spuse, dacă au realizat că mesajul lor se aude în difuzoarele Rusiei.
Cum era de aşteptat, răspunsul de la Răsărit cu privire la declaraţiile premierului nu au întârziat să apară. „După cum reiese din apelurile clare făcute de candidatul în scrutinul prezidenţial din România în sensul realizării «celei de-a doua mari uniri» până în 2018, unele cercuri politice de la Bucureşti continuă să elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia consideră iresponsabile şi inacceptabile declaraţii de acest fel făcute din afară, în contextul campaniei electorale din Republica Moldova“, precizează diplomaţia de la Moscova. „Aşteptăm ca autorităţile de la Chişinău să analizeze în mod adecvat aceste declaraţii. Sperăm, de asemenea, că va exista o reacţie corespunzătoare din partea Bruxellesului şi a capitalelor statelor europene“, încheie Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii