Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ce a reabilitat întregul curs de apă La Lumina, un cartier întreg a fost electrificat cu sprijinul Primăriei

ro

18 Sep, 2014 00:00 2424 Marime text
O ploaie torenţială a făcut prăpăd în urmă cu mai bine de două luni într-un cartier din comuna Lumina. Şuvoaiele care i-au speriat atunci pe localnici au scos la iveală erori în proiectul de refacere a drumului naţional pe care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) îl derulează.

Acest proiect prevede refacerea sistemului rutier pe Drumul Naţional 22, între localităţile Baia (judeţul Tulcea) şi Ovidiu (judeţul Constanţa). Tocmai cel mai înalt cartier al localităţii a fost atunci grav afectat de inundaţii. Primarul Dumitru Chiru spune că nu au existat anterior probleme în acea zonă, însă necazul a făcut ca oamenii să constatat pe propria piele că şanţurile de scurgere din părţile laterale ale şoselei au fost insuficient de încăpătoare pentru a transporta cantităţile mari de apă către un punct de deversare. Aleşii locali s-au întâlnit, la acel moment, la faţa locului, cu reprezentanţii din teritoriu ai CNADNR şi cu lucrătorii din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa (DRDP), iar locuitorii care au trecut prin clipe de coşmar când apa le-a intrat în curţi şi în case le-au cerut lucrătorilor explicaţii pentru lucrările pe care le realizează fără a ţine cont de problemele pe care le creează. „Deşi după întâlnirea de atunci, constructorul a spus că va interveni asupra proiectului de lucru, ulterior nu s-a mai ţinut de cuvânt. Astfel că noi, Primăria comunei Lumina, ne-am văzut nevoiţi să intervenim cu resurse proprii pentru a remedia situaţia şi pentru a preîntâmpina o situaţie similară“, a declarat primarul localităţii, Dumitru Chiru.

 Lucrări continuate de Primărie

Amintim că, în luna iulie, din cauza lucrărilor pe care cei de la CNADNR le derulau pe tronsonul DN 22, canalul de preluare a apei nu a reuşit să facă faţă, întrucât volumul de apă adunat din apropiere şi de pe o suprafaţă de 400 de hectare a fost mult prea mare. „Astfel, toată apa a venit cu repeziciune şi a inundat zece case din cel mai înalt cartier. Ba chiar, şuvoaiele au rupt şi un mal de pământ sub care se afla o conductă de apă, avariind-o. A fost necesară şi schimbarea unei magistrale care aparţine RAJA, care a fost afectată de viitură. Primăria s-a implicat fervent în acţiunile de reabilitare, am lărgit şanţul de preluare a apei, am betonat malurile, am construit un pod în dreptul străzii, care să permită scurgerea apei, astfel încât să nu mai ajungă unde nu trebuie, să inunde şoseaua sau casele oamenilor. Lucrările au fost încheiate de curând, au fost făcute şi finisajele necesare, constând în asfaltarea accesului de pe stradă până în Drumul Naţional. A fost nevoie să reabilităm întregul curs de apă, s-a rezolvat şi problema podului rutier“, a declarat primarul Dumitru Chiru.

În altă ordine de idei, primarul spune că a fost nevoie să scoată de la Bugetul Local 100.000 de lei pentru a branşa la reţeaua de electricitate un cartier nou de locuinţe în zona B2. „Branşamentele au fost făcute pe organizarea de şantier, iar compania de electricitate era îndreptăţită să facă debranşări. Dar pentru că apoi efortul era mult prea mare şi costurile mai ridicate, a trebuit să facem electrificarea pentru ca familiile care locuiesc acolo să nu aibă de suferit“, a mai spus primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii