Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stiripesurse.ro Kovesi, interviu pentru presa străină. Ce nu-şi poate explica şefa DNA

ro

01 Oct, 2015 11:19 1674 Marime text
Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, afirmă, într-o declaraţie pentru agenţia britanică Reuters, că nu se observă o reducere a numărului cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi primari de mari oraşe şi preşedinţi de consilii judeţene şi că este 'destul de greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, această situaţie continuă", potrivit stiripesurse.ro.

"Până acum nu am observat o diminuare a cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi primari de mari oraşe şi preşedinţi de consilii judeţene", a declarat ea pentru Reuters. "Este destul de greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, această situaţie continuă", a adăugat şefa DNA. "O explicaţie posibilă ar putea fi anvergura fondurilor publice gestionate de cei care iau decizii în administraţiile locale", a mai spus Kovesi, citată joi de Reuters.

Sorin Oprescu, fost candidat la preşedinţie şi care a câştigat două mandate de primar al Bucureştiului, anchetat acum pentru că ar fi luat mită, este cel mai recent 'nume greu' prins în campania anticorupţie tot mai accelerată din România, care ar putea debloca creşterea economică şi atât de necesara modernizare a oraşelor, se arată într-o analiză pe această temă publicată joi de agenţia Reuters. 

Procurorii au deschis anchete împotriva unora dintre cei mai puternici şi bine conectaţi oameni din România, unde corupţia descurajează investitorii, iar evaziunea fiscală şi mita secătuiesc finanţele publice, adaugă sursa citată. 

Trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta pentru fals în înscrisuri şi spălare de bani s-a aflat în centrul atenţiei media în luna septembrie. Dar zeci de primari de toate culorile politice au fost de asemenea trimişi în judecată, de la Constanţa, port la Marea Neagră, la Sighetul Marmaţiei, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Primarii sunt puternici în România: din 2004, doi dintre ei au fost aleşi în funcţia de preşedinte al ţării, reaminteşte Reuters. 

Influenţa primarilor provine de asemenea din fondurile publice pe care le controlează - Primăria Bucureştiului şi cele şase primării de sector au un buget anual de aproape 2 miliarde de euro - şi din faptul că lucrează într-o administraţie publică extrem de politizată. 

Pentru partidele politice, primarii sunt esenţiali în obţinerea de voturi pentru parlamentari oferind mici cadouri alegătorilor, precizează Reuters. Potrivit şefei DNA, există dovezi că oficiali locali oferă mită în bani partidelor. 

Românii au de asemenea tendinţa de a avea o mai mare încredere în primari decât în guvernul central, iar un sondaj IRES arată că peste jumătate dintre bucureşteni ar vota din nou pentru Oprescu dacă va fi găsit nevinovat, subliniază Reuters.

"Corupţia are cu siguranţă un impact asupra investiţiilor străine, deopotrivă la nivel naţional şi local, şi contribuie la subdezvoltare", a afirmat Miha Hribernik, analist pentru Europa în cadrul companiei de analiză a riscurilor Verisk Maplecroft. 

Mulţi şefi de administraţii locale "pot descuraja investitorii prin faptul că cer mită sau că favorizează firmele locale în licitaţiile publice", a mai spus Hribernik, citat de Reuters. "În acest sens, corupţia la nivel local şi cea la nivel naţional sunt puternic legate, iar eforturile de a o eradica pe una va ajuta direct la eliminarea celeilalte", a adăugat el. 

Începând din 2013, procurorii au trimis în judecată 92 de primari, 24 de viceprimari, 22 de preşedinţi de consilii judeţene şi zeci de alţi oficiali locali, anchetele relevând o corupţie în masă în unele dintre cele mai mari oraşe din România, mai reaminteşte Reuters, potrivit Agerpres.

Integral pe stiripesurse.ro
Sursa text + foto: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii